Iako u najvećem broju slučajeva vodene kozice prođu bez komplikacija, radi se o bolesti koju treba shvatiti ozbiljno i poštovati određena pravila.

O vodenim kozicama razgovarali smo s osječkom pedijatricom Majom Štimac.

U nastavku pročitajte odgovore na neka ključna pitanja koji će vam biti od koristi kada se vaše dijete zarazi. 

ŠTO SU VODENE KOZICE I KOJI SU SIMPTOMI?

Radi se o zaraznoj virusnoj bolesti koja se najčešće javlja u dječjoj dobi.

Gotovo sva djeca prebole vodene kozice, a kada se to dogodi, u pravilu se stječe trajni imunitet i više neće oboljeti. 

Kad imamo gripu, bitno je piti puno tekućine Sedam najvećih zabluda o gripi (i prava istina koja stoji iza njih)

Slika nije dostupna Gripa i trudnoća: Koje su opasnosti, kako zaštititi sebe i bebu i kada se javiti liječniku?

Simptomi vodenih kozica su:

- malaksalost

- povišena tjelesna temperatura

- osip koji počinje s nekoliko crvenih točkica, a onda se širi se po cijelom tijelu i dijete ga ima na prsima, ramenima, leđima, vlasištu..., a može se proširiti i u ustima te na drugim unutarnjim dijelovima tijela.

- za nekoliko sati osip se pretvara u vodene mjehuriće, a nakon dva do četiri dana mjehurići pucaju i nastaju kraste, koje s vremenom postaju tamnije i u konačnici otpadnu.

- svrbež

LIJEČENJE

Bolest se liječi kremama, gelovima ili sprejem, koji ublažavaju simptome, a terapiju uzimate u dogovoru s liječnikom.

Ako je djetetu povišena temperatura, ona se spušta lijekovima za snižavanje temperature.

Bitno je i da dijete miruje kod kuće, uzima dovoljno tekućine te da se primjenjuje propisana terapija.

KAKO SE PRENOSE VODENE KOZICE?

Vodene kozice vrlo su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem prilikom izravnog kontakta sa zaraženom osobom, ali i preko predmeta koji su kontaminirani.

Bolesnik koji dobije vodene kozice zarazan je dan-dva prije pojave osipa i takav ostaje sve dok se zadnje kraste ne posuše.

U pravilu se na djeci koja imaju vodene kozice prva četiri dana vidi da su bolesni – imaju temperaturu, klonula su i malaksala.

Kada se počnu igrati nakon ta četiri dana unatoč kozicama, oni već izlaze iz te akutne faze, samo su još uvijek zarazni za drugu djecu, rekla nam je prim. mr. sc. Maja Štimac i dodala da su djeca zarazna otprilike osam do deset dana.

Vodene kozice najbolje je preboljeti u dječjoj dobi i najveći dio djece preboli ih do desete godine života.NA ŠTO OBRATITI POZORNOST TIJEKOM LIJEČENJA?

Tijekom liječenja dijete je zarazno i nikako nije preporučljivo odlaziti u prostore gdje se nalaze druga djeca za koju ne znate jesu li preboljela vodene kozice. Između ostalog, nakon vodenih kozica djetetu padne imunitet, tako da je prijemčivo i za neke druge bolesti, kaže dr. Štimac.

Tijekom samog liječenja lijek na koji bi roditelji trebali obratiti pozornost da ga ne daju djetetu jest acetilsalicinska kiselina, aspirin. To je lijek koji se ni inače ne preporučuje djeci, rekla nam je pedijatrica i dodala kako se za snižavanje temperature daju paracetamolski ili ibuprofenski pripravak.

Kada vaše dijete dobije vodene kozice, savjet o liječenju vrlo je jednostavan –slušajte liječnikove upute.

U KOJIM SITUACIJAMA OPET ZATRAŽITI POMOĆ LIJEČNIKA, KOJE SU KOMPLIKACIJE?

Visoka temperatura i poremećaj stanja svijesti

Ako je temperatura jako visoka, ako je dijete uspavano u tom smislu kao poremećaj stanja svijesti, to bi bili razlozi da se javite liječniku, kaže doktorica Štimac.

Encefalitis

Jedna od komplikacija vodenih kozica koja je vrlo rijetka, ali može se dogoditi jest encefalitis, odnosno upala mozga.

Tu imamo stanje u kojem je dijete jako uspavano, smetaju mu svjetlost i buka, visoka temperatura ne prestaje, kaže pedijatrica.

Promjene na mjehurićima

Dodaje kako pozornost treba obratiti i na promjene mjehurića, koji trebaju imati bistri sadržaj.

Ako sadržaj izgleda ugnojeno, odnosno žućkast je, ili ako je kožica oko mjehurića ugnojena odnosno crvena, to bi isto bili razlozi za odlazak liječniku, kaže Štimac.

VODENE KOZICE KOD NOVOROĐENČADI

Vodene kozice može dobiti i novorođenčad. U tom slučaju roditelji se svakako trebaju javiti liječniku.

Cjepivo se, u dogovoru s liječnikom, preporuča osobama kod kojih postoji mogućnost da će vodene kozice teže podnijeti.Primjerice, ako starije dijete ima vodene kozice, a kući dođe majka iz rodilišta i beba unutar svojih prvih mjesec dana dobije kozice, svakako se treba javiti liječniku.

U tom se slučaju bebi gotovo uvijek daje venski lijek protiv virusa koji se rutinski ne daje starijoj djeci jer se računa da su vodene kozice bolest koja ima dobru prognozu i većina djece ako su imunološki kompetentna, znači zdrava, ako imaju svoje imunološke mehanizme kojima se mogu braniti, to će prebroditi.

No kod novorođenčeta računamo da nema te imunološke sposobnosti.

Također, ako vodene kozice dobije dijete koje je zbog bilo čega imunološki oslabljeno, ako ima bilo kakvu onkološku terapiju, nekakvu imunodeficijenciju, eventualno AIDS, tada se također daje lijek i obvezno je javljanje liječniku.

Ali obično u slučaju kada djeca imaju neke prirođene imunodesuficijencije roditelji to znaju i znaju što im je činiti, kaže doktorica.

KOLIKO SU OPASNE VODENE KOZICE?

Vodene kozice u principu su dječja bolest koja kod većine djece prođe bez komplikacija.

Najbolje ih je preboljeti u dječjoj dobi i najveći dio djece preboli ih do desete godine života. Komplikacije su vrlo rijetke, kaže doktorica Štimac i još jednom napominje da se roditelji ako vide da je dijete loše jave liječniku.

KAKO DJETETU OLAKŠATI SITUACIJU?

Jedan od simptoma vodenih kozica, kako smo već napisali, jest svrbež, koji zna biti izrazito jak.

Doktorica Štimac kaže da se djetetu koje se jako češe (ili je još malo pa ih ne može skinuti) mogu staviti rukavice kako bi češanja bilo što manje.

Naime, kada se kozice češu, veća je mogućnost da se inficiraju.

Za sam svrbež djetetu se mogu dati i antihistamini, lijekovi koji se primjenjuju za alergije, da se dijete ne češe previše, ali to ne znači da to dijete uopće neće svrbjeti.

U principu, postoje preparati koji se primjenjuju na kožu, na te kožne promjene, da bi se umanjio svrbež.

Tu se nude različite pjene, tekući puder s anestezinom koji se isto može staviti, ali u konačnici treba proći vrijeme da to zacijeli, kaže doktorica.

Komplikacije kod vodenih kozica su vrlo rijetke.CJEPIVO ZA VODENE KOZICE POSTOJI, ALI NIJE OBAVEZNO KOME SE PREPORUČUJE?

S obzirom na tijek bolesti, koja u većini slučajeva prolazi uz minimalne simptome, imunokompetentna djeca vodene kozice trebala bi moći prebroditi bez cjepiva.

Cjepivo se, u dogovoru s liječnikom, preporučuje osobama kod kojih postoji mogućnost da će bolest teže podnijeti.

Nije nešto što se preporučuje rutinski, a stav je doktorice Štimac da dijete preboli vodene kozice ako je zdravo.

ODRASLI I VODENE KOZICE

Postoje osobe koje u djetinjstvu ne prebole vodene kozice, a onda ih dobiju u odrasloj dobi.

Iako odrasle osobe nešto teže nego djeca prebolijevaju vodene kozice, sve također može proći bez težih komplikacija.

Ipak, doktorica Štimac napominje da su mogućnosti komplikacija veće nego kod djece. Jedna je od njih upala pluća.

Vodene kozice su vrlo zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem.

U svakom slučaju, odrasla osoba zaražena vodenim kozicama treba se javiti liječniku. Ako odrasla osoba ima samo kožne promjene bez težih općih simptoma, može proći bez terapije antivirusnim lijekovima.

Kod dijela odraslih koji misle da nisu imali vodene kozice ne mora stvarno biti da ih nisu imali, napominje doktorica Štimac.

Naime, nekad klinička slika u dječjoj dobi zna biti slabije izražena pa dijete ima jednu, dvije ili tri male promjene na koži koje roditelji ne prepoznaju.

Vodene kozice jako su zarazna bolest i ako roditelj misli da ih nije prebolio, a već je bio u kontaktu s nekim tko ih je imao ranije, onda je mala vjerojatnost da on to stvarno nije imao, a veća da je imao, ali nisu bile prepoznate, objašnjava doktorica.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju