Mnogi od nas odlučili su ove godine u svoje živote unijeti promjene, a jedna od onih koja će pozitivno djelovati i na nas i na okruženje u kojem živimo je unošenje biljaka u svoj prostor.

15 fotografija koje dokazuju da je dnevni boravak ljepše mjesto ako ima biljke Dnevni boravak ukrašen biljkama Dnevni boravak ukrašen biljkama Dnevni boravak ukrašen biljkama +11 Dnevni boravak ukrašen biljkama

No što ako ste uvjereni da vam nijedna biljka ne može uspjeti? Baš je sada vrijeme da odbacite te misli i pokušate s nečim novim.
Evo kako je najjednostavnije to učiniti.

1. Počnite sa sukulentima

Sukulenti su izvrsne biljke za početnike jer nisu skupe, nisu zahtjevne, a dolaze u stotinama veličina, boja i oblika koji se mogu uzgajati u zatvorenom i vani. Dovoljno je dati im potrebnu količinu svjetla, te ih zalijevati svega dvaput mjesečno.

Naime, sukulenti vodu pohranjuju u svoje lišće, stabljike i korijenje pa tek kada je zemlja u tegli potpuno suha na dodir, vrijeme je za zalijevanje. Ovu sortu biljaka gotovo je nemoguće uništiti.

2. Postepeno unosite zahtjevnije biljke u svoj dom

Kada se osjećate samopouzdanije te primijetite da su sukulenti u dobroj formi, razmislite o tome da u svoj dom dodate i druge biljke.
Pritom treba imati na umu da se svaka nova biljka u domu mora naviknuti na novu svjetlosnu situaciju.

Većina biljaka će živnuti i prilagoditi se na dostupno svjetlo u prvih nekoliko tjedana, ali pročitajte oznaku ili opis biljke kako biste joj dali dobro mjesto. Na primjer, biljka kojoj je potrebna jaka svjetlost najbolje uspijeva na prozoru okrenutom prema istoku ili jugu (ili u manjoj mjeri prema zapadu). Nemojte ga stavljati tik uz prozor, jer neće voljeti propuh zimi ili opekline od sunca ljeti.

Biljke s kojima možete početi su afrička ljubičica, kaučukovac i paprat zečje šape.

3. Izbjegavajte pogreške u zalijevanju

U brizi da svojim biljkama osiguramo dovoljno vode, često pretjeramo u tome pa napravimo više štete nego koristi. Biljkama je zapravo potrebno mnogo manje vode nego što mislite – većini njih svakih sedam do deset dana.

Ako podignete teglu i ona je lagana poput pera, vrijeme je za zalijevanje. Imajte na umu da obavezno mora postojati način za odvodnju viška vode, odnosno rupe na dnu tegle. U suprotnom je moguće truljenje korijena.

Tako dobra tegla s AliExpressa u kojoj cvijeće izgleda poput frizure Vaza s AliExpressa u obliku glave Vaza s AliExpressa u obliku glave Vaza s AliExpressa u obliku glave +5 Vaza s AliExpressa u obliku glave

Konačno, nemojte zalijevati sve svoje biljke prema rasporedu - recimo, svakog ponedjeljka. Različite biljke imaju različite potrebe u različito doba godine. Biljke će možda trebati rjeđe zalijevati u vlažnom okruženju, kao što je kupaonica. Ili će možda trebati češće na suhom zimskom zraku u zatvorenom prostoru.

4. Razmislite o svom malom „vrtu“

Začinsko bilje poput kadulje, majčine dušice, vlasca i origana lako je uzgajati u posudama, bilo na terasi ili samo na prozorskoj dasci. Također su trajnice, pa će se vraćati iz godine u godinu. Možete kupiti setove začinskog bilja s ugrađenim svjetlima ili hidroponske komplete (bez zemlje) za kuhinjski pult, i to u svako doba godine.

5. Budite uporni

Ponekad, koliko god se trudili, biljka ne uspijeva. Možda ju napadnu lisne uši, odbaci lišće ili pak ono postane smeđe. Dajte sebi dopuštenje da ga bacite jer, primjerice, biljku zaraženu kukcima bit će teško spasiti. Uvijek postoji nešto novo za isprobati, a na kraju ćete pronaći onu koju volite – i koja vam uzvraća ljubav.

Biljke koje donose sreću U brizi da svojim biljkama osiguramo dovoljno vode, često pretjeramo u tome pa napravimo više štete nego koristi (Foto: Living4media)

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju