Za mnoge, mladi luk je neprikosnoveni prvak. Onaj prvi zagriz u krišku kruha, šunku, jaje i svježi luk, to je jednostavno Uskrs u jednom zalogaju. Njegova ljuta, ali pomalo slatkasta aroma podsjeća na djetinjstvo i obiteljska okupljanja, a mnogima je nezamjenjiv jer “bez luka ništa nema okus”.
I baš tu dolazimo do vječne dileme: jeste li vi tim rotkvice ili tim mladi luk?
Jer s druge strane, tu je rotkvica. Hrskava, blago pikantna i osvježavajuća, često se doživljava kao mala proljetna bomba okusa. Oni koji radije biraju rotkvicu često kažu da im donosi dozu svježine koju ništa drugo ne može zamijeniti, savršeno nadopuni i balansira jače i masnije okuse uskrsnih jela.
Neki tvrde da rotkvica daje onaj prijeko potrebni hrskavi dio uskrsnom tanjuru, dok drugi ne mogu zamisliti uskrsni doručak bez mirisa i okusa mladog luka. Da bi borba bila još teža, obje ove namirnice imaju i svoje zdravstvene adute, bogate su vitaminima i odlične za probavu. Svojeg favorita obavezno podijelite s nama u anketi.
Savršena kombinacija
Ipak, mnogo je i onih koji jednako vole i jedno i drugo povrće, nikome ne daju prednost jer ako su kiseli kupus i mljeveno meso savršena zimska simbioza, onda su rotkvice i mladi luk savršena proljetna simbioza.
U svakom slučaju, neka vaš tanjur ovog Uskrsa bude šaren, raznovrstan i pun okusa. I neka se uvijek traži rotkvica više ili barem još jedan luk, naravno, uz stol jednako pun smijeha, dragih ljudi i lijepih uspomena.