Nebesko prostranstvo i svemir vječita su nam inspiracija u životu, a u njegovoj beskonačnosti nadahnuće možemo pronaći i za imena koja dajemo djeci. Izdvojili smo 10 neobičnih imena zvijezda i zviježđa koja vas mogu inspirirati ako tražite posebno i drugačije ime za kćer ili sina.


Sirius
Najsjajnija zvijezda noćnog neba. Nalazi se u zviježđu Veliki pas. Jedna je od zvijezda najbližih Zemlji, udaljena 8,6 svjetlosnih godina. Masa joj je oko 2 puta veća od Sunčeve, promjer 1711 puta veći, a sjaj 25,4 puta veći.

Adara
Druga po sjaju zvijezda u zviježđu Veliki pas, 22 zvijezda po sjaju na noćnome nebu. Udaljena je od Zemlje oko 430 svjetlosnih godina.

Nebesko prostranstvo i svemir vječita su nam inspiracija u životu, a u njegovoj beskonačnosti nadahnuće možemo pronaći i za imena koja dajemo djeci



Kastor
Druga zvijezda po sjajnosti u zviježđu Blizanci. Udaljena je 51 svjetlosnu godinu od Sunca. Kastor ima i tamnijeg pratioca koji se sastoji od dva crvena patuljka (zvijezda 2 do 10 puta manje mase od Sunca).

Vega
Jedna od najsjajnijih zvijezda na nebu (peta po sjaju, druga na sjevernom djelu neba odmah iza Arcturusa), 52 puta sjajnija od Sunca. Udaljena je od Zemlje samo 25,2 svjetlosne godine.

Arktur
Najsjajnija zvijezda sjevernog neba u zviježđu Volar. Uočljiva je u proljeće. Sjajnija je od Sunca 115 puta i udaljena 36 svjetlosnih godina od Zemlje.

Lira
Jedno od 88 modernih i 48 originalnih Ptolemejevih zviježđa. Lira je nazvana po žičanom instrumentu iz antike koji se i danas još koristi u nekim dijelovima Grčke. Najsjajnija zvijezda ovog zviježđa je Vega koja zajedno sa zvijezdama Altair iz zviježđa Orla i Deneb iz zviježđa Labud čini ljetni trokut. Pročitajte i 10 ženskih retro imena za koja želimo da vrate staru slavu.

Leo
Latinsko ime za peto zviježđe zodijaka na nebu, Lava. Dobilo je naziv iz grčke mitologije gdje je jedan od 12 Herkulovih zadataka bio da ubije lava. Najsjajnija zvijezda ovog zviježđa je Regulus.

Vela
Latinsko ime za Jedro, veliko zviježđe južne hemisfere. Najsjajnija zvijezda je γ Vel. Vela je zajedno sa zviježđima Kobilica, Krma i Kompas predstavljalo antičko sazviježđe Argo Navis (Brod Argonauta).

Ursa

Ursa minor latinski je naziv za Malog medvjeda, jedno od originalnih Ptolomejevih zviježđa, vidljivo na sjevernoj zemaljskoj polutci. Poznato je po tome što se u vrhu "repa" Malog medvjeda nalazi zvijezda Sjevernjača, trenutno važeći orijentir za smjer sjevera.

Astra
Latinska riječ za zvijezdu. Pod pojmom zvijezde podrazumijeva se bilo koje masivno tijelo u svemiru koje isijava svjetlost i toplinu. Zvijezde se vide kao svjetleće točkice na noćnome nebu koje bljeskaju zbog efekta Zemljine atmosfere i njihove udaljenosti od Zemlje. Sunce je izuzetak: ono je jedina zvijezda dovoljno bliska Zemlji da se može vidjeti kao disk i osigurati joj dnevnu svjetlost.

Pročitajte i 10 čudesnih imena za djevojčice i dječake koja znače 'čudo' i 10 imena za djevojčice i dječake koja znače ljubav.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju