Zobena kaša jedno je od najzdravijih i najjeftinijih jela s kojima možete započeti dan, no isto tako moguće ga je pripremti za ručak ili finu večeru.

Zobene pahuljice pravi su mali izvor hranjivih tvari – u stotinu grama nalazi se oko 16 grama bjelančevina i 10 grama prehrambenih vlakana koja osiguravaju dobru probavu. Bogate su i kaljem, fosforom i magnezijem.

Zahvaljujući visoku udjelu ugljikohidrata riječ je o zasitnom jelu nakon kojeg nećete biti gladni satima. U 100 grama pahuljica, naime, nalazi se oko 400 kalorija. Povrh svega, pola kilograma zobenih pahuljca moguće je kupiti i za 80 centi, što ih čini cjenovno iznimno prihvatljivom namirnicom.

Zobene pahuljice moguće je napraviti na 1001 način. One se mogu pomiješati s različitim voćem, orašastim plodovima, sjemenkama, začinima i maslacima od primjerice kikirikija ili badema.

No jednostavan i fin recept moguće je spremiti s tek tri namirnice koje će vas po porciji stajati manje od jednog eura.

Sastojci za zobenu kašu:

  • 65 g zobenih pahuljica
  • 200 ml mlijeka
  • 1 zrela banana

Priprema zobene kaše bez kuhanja: 

  1. Zdrobite bananu vilicom. Što je banana zrelija, to će kaša biti slađa i ukusnija. 
  2. Zdrobljenu bananu stavite u staklenku s poklopcem, dodajte zobene pahuljice i mlijeko i sve dobro promiješajte.
  3. Stavite u hladnjak preko noći.
  4. Ujutro izvadite iz hladnjaka i doručak je spreman!

Isprobajte i ove recepte za fine doručke:

Chia puding Najlakši recept za fini puding pun proteina koji se ne kuha

Muffini s jabukama i zobenim pahuljicama Za doručak, desert i sve između: Recept za sočne muffine s jabukama

Brze kiflice Gotove za 30 minuta: Recept za kiflice koje se tamane od doručka do večere

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju