Kad nekom kažem da sam organizatorica vjenčanja, prvi je komentar: kao Jennifer Lopez u onom filmu! Iako nemam bluetooth slušalicu i ne nosim štikle jer cijeli dan trčim, film ipak ima nekih sličnosti sa stvarnošću. Moraš izgledati reprezentativno, onako kako bi te ljudi zamislili kad im netko kaže "wedding planner".

Ovako je svoju životnu priču počela ambiciozna Chantal Holik, mlada organizatorica vjenčanja kojoj je glavni posao strance privući u Lijepu Našu kako bi na nekoj od čarobnih lokacija izrekli sudbonosno "da".

Iako na prvu njezino ime zvuči kao da je rodom iz Francuske, Chantal se rodila u Hrvatskoj i ovdje je provela većinu svog života, osim tri godine i šest mjeseci kad je životno iskustvo skupljala u Dublinu i Pragu.

Na putu je pronašla sebe, a onda se vratila u Hrvatsku

U Irsku je otišla, kao i većina Hrvata, kako bi isprobala malo bolji životni standard, a u Pragu je još kao studentica na Erasmusu naučila kako biti samostalna osoba.

Chantal priznaje da se zaljubila u Irsku, ali tri su godine bile sasvim dovoljne da ondje prikupi znanja i implementira ih u domaće tržište. Studirala je hotelijerski menadžment, koji je ondje i brusila, a na kraju je postala uspješna organizatorica vjenčanja.

Dečko i ja smo se poslije Irske vratili u Dubrovnik. Tamo smo proveli nekoliko mjeseci intenzivno radeći dubrovačku ljetnu sezonu, isključivo vjenčanja. Tu se rodila ideja da bismo mogli osnovati svoju agenciju. Najveća koncentracija organizatora vjenčanja u Hrvatskoj je baš u Dubrovniku, a mi imamo međunarodno iskustvo, pa je jedno povuklo drugo, govori Chantal.

Kako sanjati snove koji se ostvaruju? 

Destination Weddings Croatia blog je pokrenut u koroni, u vrijeme prvog lockdowna.

Chantal dolazi iz poduzetničke obitelji i oduvijek je sanjala o tome da bude sama svoj šef. Dok je cijeli svijet bio zatvoren, ona je učila. Istraživala je prvo besplatne pa onda i plaćene edukacije i tako skupljala znanja koja su joj bila potrebna da ostvari svoj san.

Istraživala je što točno zanima strance koji žele najljepši dan u životu organizirati u Hrvatskoj. Samoj sebi odgovarala je na sva ta pitanja, a kad je prikupila dovoljno sadržaja i naučila osnove koje su joj bile potrebne da napravi web-stranicu – nastao je blog Destination Weddings Croatia.

Teško je uspjeti u Hrvatskoj, ali nije nemoguće. Ako imate dobru ideju i to je nešto što volite raditi i znate da ste dobri u tome, svakako trebate probati.

Kad sam prikupila dovoljno sadržaja, počela sam ga slagati na web-stranicu, koju sam naučila raditi na Zadovoljna akademiji.

Ona mi je jako puno pomogla po pitanju digitalnog marketinga, o kojemu ja u tom trenutku nisam znala ništa, govori Chantal o svojem iskustvu sa Zadovoljna akademije, projekta koji ženama omogućuje da pomoću besplatnih edukacija ostvare svoje snove.

Zadovoljna akademija pomiče granice

Odlučila sam se prijaviti na Zadovoljna akademiju nakon što sam vidjela nekoliko objava na Instagramu jer pratim portal Zadovoljna.hr. Svidjelo mi se na prvu jer je to projekt koji osnažuje žene poduzetnice. Edukacija je bila iz digitalnog marketinga, o kojemu ja ne znam ništa, a ta su mi znanja trebala za posao.

Na edukaciji je, kaže, prikupila znanja koja su joj pomogla da danas za određene ključne riječi bude prva na Googleu. Primjerice, ako netko u Googleovu tražilicu upiše destination weddings croatia, njihova će agencija biti na prvoj stranici te tražilice.

Chantal konstantno ulaže u sebe i smatra da svaka od nas može pronaći način da se izgradi u smjeru u kojem želi.

Danas je Chantal mentorica digitalnog smjera na Zadovoljna akademiji. Ovo je prvi put u povijesti ovog vrijednog projekta da je polaznica postala mentorica i svojim iskustvom doprinijela Akademiji i drugim polaznicama.

Ovakvi stavovi mladih iz Hrvatske pravo su osvježenje u vrijeme kad svi trbuhom za kruhom odlaze izvan granica Lijepe Naše kako bi podigli svoj životni standard.

U Hrvatskoj je teško uspjeti, ali nije nemoguće 

Iz vlastitog iskustva, teško je uspjeti u Hrvatskoj, ali nije nemoguće. Ako imate dobru ideju i to je nešto što volite raditi i znate da ste dobri u tome, svakako trebate probati. Ako ništa drugo, barem kao hobi.

Nitko ne mora postati poduzetnik preko noći i zarađivati milijune. Ja mislim da je uspjeh kad se baviš onim što voliš. A s vremenom ćeš onda od toga što voliš napraviti uspješan biznis. Ne želimo biti milijunaši, jednostavno želimo živjeti od svojeg rada i raditi ono što volimo, govori Chantal.

Moj najveći poslovni uspjeh do sada je jedan e-mail. Javila mi se djevojka iz Amerike koja studira u Francuskoj i koja me kontaktirala da me pita može li odraditi praksu kod mene sljedećeg ljeta.

dr. Ajla Pidro "Imate pet minuta!": Priča o mladoj liječnici koja je nakon otkaza i pandemije krenula ispočetka

Meni kao mladoj osobi i novom organizatoru vjenčanja takvo nešto je apsolutno fantastično, skromno nam govori Chantal, koju je partner nedavno zaprosio, pa će kao buduća mladenka moći još bolje ući u ulogu organizatora vjenčanja.

Prijavite se na Zadovoljna akademiju jer je hobi moguće učiniti profesijom, a svoj trenutačni posao učiniti još zanimljivijim. Tko zna, možda je vrijeme i za vaše nove početke.

Chantal Holik Chantal konstantno ulaže u sebe i smatra da svaka od nas može pronaći način da se izgradi u smjeru u kojem želi (Foto: Vigor Klaić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju