Iz brdskih područja daleke istočne Afrike dolazi nam nježna biljka predivnih ružičastih cvjetova koja bi mogla i vaš balkon krasiti sve od zrelog ljeta i početka jeseni, a uspijeva čak i onima koji baš i nisu talentirani za uzgoj cvijeća.

Galerija Vodenika Vodenika Vodenika +6 Vodenika

Od petunije, preko pelargonije begonije pa sve do fuksije i vinke– mnogo je balkonskih ljepotica koje bismo ovog proljeća mogli posaditi na svome balkonu i u prizorima uživati sve dok nas ne ugriju one zadnje zrake ljetnog sunca.

Među balkonskim cvijećem koje često viđamo diljem Hrvatske, posebno se ističe vodenika (lat. Impatiens). Radi se o brzorastućoj biljci koja svoj puni sjaj doživljava od svibnja do rujna.

Vodenika Vodenika (Foto: Living4media)

Balkon joj je najdraži dio doma, iako treba biti oprezan da nije baš na direktnom izvoru sunčeve svjetlosti, ali niti u sjeni.

Osim pod imenom vodenika, ovu zanimljivu biljku možemo pronaći i pod imenom balzamina, lijepi dečko, netik, nedirak, krna, sultanica, a na engleskom govornom području poznata je kao Busy Lizzie. I doista, ova balkonska ljepotica je zauzeta jer neumorno cvjeta, a ne traži puno pažnje pa imate osjećaj kao da sve radi sama.

Vodenika Vodenika (Foto: Living4media)

Ima bogato razgranatu mesnatu stabljiku i dugoljaste listove iz čijih pazušaca izbijaju gusto poredani cvjetovi. Postoji mnogo hibrida, a svi imaju sukulentne stabljike i plosnate cvjetove s po pet latica koji mogu biti u velikom rasponu boja: bijela, roza, narančasta, razne nijanse crvene, ljubičaste te prošarane.

Vodenika Vodenika (Foto: Living4media)

Na našim balkonima najčešće vidimo ružičastu vodeniku, a u nastavku možete pronaći nekoliko savjeta kako da izgleda raskošno i na vašem balkonu.

  • Baš kao što joj ime kaže, treba joj dosta vode. Vodenike je potrebno stalno zalijevati. Pravilo kaže da zemlja ne smije biti suha, ali ni previše mokra, tako da treba voditi računa da zemlju održavamo vlažnom tijekom.
  • Vodenika ne podnosi direktno sunce, suhi zrak, a ni tamu pa treba pronaći adekvatno mjesto na kojemu će zablistati.
  • Tijekom intenzivnog rasta (od svibnja do rujna) svakih petnaest dana prihranite je tekućim gnojivom za cvjetnice.
  • Vodeniku možete posaditi u vrtu, u visećoj tegli na balkonu, a možete ih posaditi i u cvjetne gredice.

Vodenika Vodenika (Foto: Living4media)

Provjerite koje još biljke možete postaviti na balkon i pogledajte koje je to najljepše cvijeće na svijetu

  Ime bosanskog grada ime je i jedne prekrasne sorte tulipana, pogledajte ga Tulipan Banja Luka Tulipan Banja Luka Tulipan Banja Luka +4 Tulipani Banja Luka   Tri glavna savjeta za uzgajanje hortenzija na balkonu Hortenzije na balkonu Hortenzije na balkonu Hortenzije na balkonu +10 Hortenzije na balkonu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju