Sjećate li se da vam je kao djetetu nekad bilo dosadno? Ja se sjećam. Kad sam krenula već u osnovnu školu, kad god bi se vraćali na naš otok, više ne bismo spavali u staroj kući jer je ona imala sve više stanara pa bi me majka ostavila kod barbe i tete u Starom Gradu koje sam obožavala. Ali oni su radili. Što znači da bih ja često bila sama u mjestu gdje nisu moji rođaci. Pa sam lutala brdima.

Naučila sam tako penjati se na sva drveća, brala sam kupine, smokve i otkrivala otočki svijet. Puno sam čitala, što i danas radim, tako da vjerujem da tu strast dugujem ljetnoj dosadi u kući na otoku. Nije bilo ni interneta ni crtića po cijele dane na televiziji. Morala sam sama stvarati ideje i raditi stvari da ispunim vrijeme. Danas je to posve drugačije.

Ako je djetetu dosadno, zalijepi se za ekran i njegov ili njezin svijet ispune šarene sličice koji drogiraju mozak hormonima sreće... A dijete je pritom pasivno. Ne treba raditi baš ništa da se zabavlja.

Postali smo društvo instant-zadovoljstva i djeca kao da počnu paničariti kad nemaju što za raditi pa viču "mamaaaaaaaaaaa, meni je dosadno" očekujući od nekog drugog da im stvori svijet.

Tehnologija i konzumerizam stvorili su svijet u kojem dijete živi u nekom vrlo strukturiranom svijetu, bez puno vremena da samo "budu tu". A znate kad nastaju najbolje ideje?

Dosada kod djece Ako vam dijete kaže da mu je dosadno, nemojte osjećati krivnju (Foto: Barbara Slade Jagodić)

Sjetite se kad ste posljednji put dobili neku sjajnu ideju. Možda je to bilo kad ste vozili automobil ili bicikl, kad ste plivali ili trčali, kad ste krenuli usnivati... Sve su to situacije gdje ste opušteni, a baš tad, kad nemamo gdje zapisati svoje ideje, nastaju one najbolje!

Isto je i s djecom. Ako ih pustite da se dosađuju, tko zna što će sve smisliti. Njihov mozak bit će aktivan u pronalasku ideja da se zabave.
Ako im pokušavate "ubiti dosadu" paljenjem televizije ili YouTubea, oni su pasivni i fokusirani na tuđe ideje, one realizirane u obliku vrtića.Čak i ako ste djecu upisali na xy aktivnosti, samo da ne sjede doma, to nije nužno dobra stvar.

Želite li da vaša djeca imaju vlastite ideje, pustite ih da im bude dosadno.

Istraživanja su pokazala da djeca u stanju dosade preuzimaju inicijativu i prestaju biti potpuno ovisni o gotovim proizvodima ili starijim osobama. Dosada rađa znatiželju, upornost, zaigranost, interese i samopouzdanje. To su ujedno i važne karakteristike zbog kojih odrastu u pametne i ne-dosadne ljude.

Boso dijete na plaži "Molim vas, ne oblačite djeci papučice za plažu"

Barbara Slade Jagodić - 3 Ja nisam samo mama i želim da moje dijete to shvaća

Stoga roditelji, ako vam dijete kaže da mu je dosadno, nemojte osjećati krivnju.

Nemojte odmah skakati i smišljati aktivnosti. Planirajte manje planirati. Zaista ne trebate ispuniti svaki trenutak život svog djeteta. Dajte mu priliku.

Ako poželite odmah zabaviti dijete, sjetite se ovog: dosada rađa prilike!

Ono što možete napraviti jest dati djetetu alate za zabavljanje: knjige, lopatice, loptu, kutije, bojice, plastelin, što god vam je pri ruci. Oni neka sami smisle što će s tim.

Pustite da dječji mozak luta, jer odmorni mozak stvara više ideja i kreativnih rješenja.

Najvažnije je da znate da gubljenje vremena nije izgubljeno vrijeme.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju