Ranojutarnje buđenje gotovo nikoga ne veseli. Kada zazvoni alarm, znamo da bismo trebali ustati i započeti s danom, ali još smo umorni, a krevet je tako udoban.

Sasvim je normalno da nam je prva želja pritisnuti gumb snooze i tako si dati dodatnih nekoliko minuta sna.

I dok zaista nije problem s vremena na vrijeme ugrabiti nekoliko minuta više zatvorenih očiju, ako se redovito na taj način borite protiv alarma, zapravo biste se mogli osjećati još umornije tijekom dana i lošije spavati noću.

Kako biste shvatili zašto nije dobro odgađati jutarnje ustajanje, važno je razumjeti funkcioniranje ciklusa spavanja.

REM faza ključna za regeneraciju

Kada glavu stavimo na jastuk, osjećamo se pospano i počinjemo kimati. Tada smo u laganom snu. Nakon njega dolazi dubok san, razdoblje sna u kojem naše tijelo naporno radi na ponovnom rastu tkiva, izgradnji kostiju i mišića i jačanju imunosnog sustava.

Nakon što prođe ta faza, dolazimo u REM fazu tijekom koje je naš mozak vrlo aktivan i možemo doživjeti intenzivne snove. Unatoč intenzivnoj aktivnosti REM spavanje vrlo je regenerativno i njegova dovoljna količina ključna je za osjećaj oštrine i usredotočenosti sljedeći dan.

Kada nam se ujutro oglasi alarm, obično se približavamo kraju svojeg posljednjeg REM ciklusa i upravo je to trenutak u kojemu je najzdravije probuditi se.

Ako odgodimo ustajanje i odlučimo odspavati još nekoliko minuta, san u koji ćemo uspjeti utonuti neće biti dovoljno dubok da bi tijelo od njega doista i dobilo dodatnu regeneraciju.

Još je lošije ako uspijemo ponovno ući u REM fazu sna, a onda nas alarm probudi usred nje. Tada ćemo imati još manje energije, a um i tijelo bit će zbunjeni.

Pokušajte ranije leći

Sve to može poremetiti naš metabolizam, smanjiti razinu energije i koncentracije i tako dovesti do pojačanog stresa, nervoze, oslabljenog imuniteta i veće sklonosti sezonskim bolestima.

Iako vam to možda zvuči neprivlačno, razmislite o starim dobrim savjetima za kvalitetniji san poput ranijeg odlaska u krevet, micanja od svih ekrana barem pola sata prije odlaska na spavanje, ograničavanja popodnevnog i večernjeg unosa kofeina i alkohola i zamračivanja prostorije prije spavanja.

Ako ih se doista pokušate pridržavati, tijelo će vam biti puno zahvalnije i odmornije nego nakon pet dodatnih minuta jutarnjeg sna od kojih zapravo nemate puno koristi.

Slika nije dostupna Signali za promjenu: Pet znakova kroničnog umora koje ne smijemo ignorirati

Slika nije dostupna Pravi odmor: Pet prednosti ranijeg odlaska na spavanje

Jastuk Savjeti za odabir idealnog pernatog jastuka koji će odgovarati vašim potrebama

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju