Veličina jednog gumenjaka je osam i pol metara, no tolika je dužina i crijeva u našem organizmu. Probavni sustav slikovito bi predstavljao hodnik kojim prolazi naša hrana, a da putem ne naiđe na prepreku, moramo se pobrinuti sami. Kako to činiti, objasnila je nutricionistica Kristina Aralica Tušek.

Znamo da se naša crijeva zapravo nazivaju drugim mozgom i zaista nam ta neprestana komunikacija između crijeva i našeg pravog mozga omogućuje i dobro raspoloženje, smanjenje rizika od pretilosti, dobar imunitet te poboljšanje naših kognitivnih funkcija, napominje nutricionistica Kristina Aralica Tušak.

Kao i u bilo kojoj drugoj komunikaciji, razmjena informacija između dvije strane treba biti uravnotežena. Na pravilnoj prehrani, tjelovježbi i kvalitetnom snu svaki će organizam biti zahvalan, no još će radosniji biti ako mu pomognemo vitaminima i mineralima.

Premda su u organizmu potrebni u vrlo malim količinama, neki znanstvenici smatraju da su minerali čak i važniji od vitamina jer tijelo može sintetizirati i neke vitamine, ali nijedan mineral. Minerali su nositelji životnih funkcija, neobično važni za biokemijske procese. Za normalan je rad organizma potrebno oko osamnaest zasad poznatih minerala.

Jedan od najvažnijih za naš organizam, magnezij, mineral prisutan u prirodi, Zemljinoj kori, stijenama i vodi, a čak u spojevima i u fotografskoj leći, ima dvostruki pozitivni učinak – stimulativno djeluje na um i tijelo, a unesemo li ga u organizam, izazvat ćemo čak tri stotine reakcija.

Možda malo manje poznata većini ljudi jest njegova uloga u probavnom sustavu. Osim što može malo potaknuti probavu u toj njezinoj zadnjoj fazi, on je izrazito važan kako bi se hranjive tvari mogle apsorbirati u tijelu, riječi su nutricionistice.

Uz razgradnju hrane upravo je apsorpcija hranjivih sastojaka jedna od vodećih uloga probavnog sustava. Loše regulirana probava često je uzrok mnogih tegoba, pa je važno dobro paziti na nju.

Osim magnezija u pravilnom radu probavnog sustava pomoći će i drugi minerali poput hidrogenkarbonata, sulfata i kalcija. Hidrogenkarbonati osiguravaju odgovarajuću pH-ravnotežu jednjaka i želuca. Oni na sebe vežu kiseline i tako smanjuju osjećaj žarenja kod žgaravice. Sulfati su najvažniji za održavanje zdrave probave s prirodnim laksativnim učinkom, a također poboljšavaju cirkulaciju krvi u želučanoj sluznici, dok kalcij igra važnu ulogu u razgradnji hranjivih tvari, zdravlju kostiju, normalnom funkcioniranju živčanog, mišićnog i krvožilnog sustava. Sve te minerale možemo pronaći u DONAT-u.

Donat ima poseban mineralni sastav ne samo u smislu količine tih minerala nego u jednoj odličnoj kombinaciji. Nisu to samo minerali nego i mineralne soli. Znači, on je izuzetno bogat magnezijem, kalcijem sulfatima, hidrogenkarbonatima i svi ti minerali i mineralne soli imaju određenu funkciju u svom organizmu, objašnjava Aralica Tušak.

DONAT djeluje na principu osmoze – najprije sulfati upijaju vodu iz stanica crijevne stjenke, što povećava volumen crijevnog sadržaja. Magnezij dodatno opušta mišiće probavnog trakta, pomažući tako sulfatima da stimuliraju i ubrzaju peristaltiku.

DONAT mogu koristiti svi, a optimalna doza je pola litre dnevno. Najbolji savjet za urednu probavu je umjerenost.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom DONAT po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju