Falafel je najrasprostanjenije izraelsko jelo koje sadrži svježe povrće i ubraja se u skupinu brze hrane. Recept za ovo slasno jelo na manifestaciji 'Čarolija Izraela, ljeto u Istri' otkrio je poznati izraelski chef Shaul Ben Aderet

Bezmesne okruglice falafel čiji je glavni sastojak slanutak ili bob izmislili su egipatski beduini, a s vremenom su postale rasprostranjene diljem svijeta kao dio brze hrane. Lako se priprema i i u cjelosti može zamijeniti glavni obrok jer obiluje povrćem i servira se uz salatu u lepinji i uz tahini umak.

Bezmesne okruglice falafel čiji je glavni sastojak slanutak ili bob izmislili su egipatski beduini

Sastojci:
- 350 grama skuhanog slanutka (ili boba)
- 5 češnjeva češnjaka
- 2 žličice praška za pecivo
- 4 žlce brašna
- 1 glavica crvenog luka
- 1 žlica poprženih sjemenki sezama
- nasjeckani listovi svježeg peršina i korijandera
- 250 ml sojinog vrhnja
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- ulje, sol i papar

Priprema:
1. Slanutak ocijedite i stavite u zdjelu zajedno s češnjakom, lukom, začinima i praškom za pecivo te štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete glatku masu.

>> Humus: Najzdraviji namaz na svijetu

2. Po potrebi dodajte par kapi tople vode kako bi smjesa bila vlažna i pogodnija za oblikovanje.

3. U glatku smjesu dodajte ostatak sastojaka sve dobro izmiješajte, prekrijte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga od smjese oblikujte male kuglice ugrijte ulje u dubokom loncu i pržite kuglice do tamno smeđe boje.

4. Stavite ih na masni papir kako bi upio višak masnopće i poslužite uz lepinju i malo tahini umaka te osvježavajuću salatu.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju