Ako se i same sjećate Srnećeg hrpta, čokoladnog kolača bez kojeg nije mogla proći niti jedna kuharica u 80-tima, razveselit će vas njegova nešto malo drugačija verzija. Možete ga ispeći kao 'probu' za Božić ili jednostavno opuštenu subotu zasladiti ovim čokoladnim desertom s okusom i mirisom ruma

Ovo je moj okus Božića. Skroz crn i jako čokoladan, totalno pijan od ruma ili cognaca koji se velikodušno ulijevaju u smjesu, sočan ali nevjerojatno rahle strukture. Mislim da ga većina vas i poznaje, radi se o Srnećem hrptu, kolaču koji se tradicionalno sprema u rebrastom kalupu, ali moj je u okruglom. Jer sam poželjela tortu. Opet.

I nisam ga ni okusila već nekoliko godina zaredom sve dok mi nedavno pod ruke nije došla jedna već dosta stara kuharica, skroz zaprljana od uporabe (da budem iskrena, zaprljana kremama od čokolade, jaja, tijestom - te su mrlje postale kao oznake mjesta na kojem smo stali u nekoj knjizi, one u kuharicama označavaju najčitanije recepte).

I onda sam slučajno otvorila stranicu na kojoj je recept za Srneći hrbat - stranica je utisnuta na tom naslovu kao neki školski imenik na imenu nekog nesretnog učenika :)

Skroz crn i jako čokoladan, totalno pijan od ruma ili cognaca koji se velikodušno ulijevaju u smjesu, sočan ali nevjerojatno rahle strukture

Kuharica iz osamdesetih, sa slikama kolača na svečanim tacnama, s pozlaćenim vilicama, sjajnim glazurama, slika koja nije stilizirana i na kojoj se vidi samo kolač i to je sve (što može, ali i ne mora biti prednost), prepuna tradicionalnih i isprobanih recepata za rolade, kriške, kolače, torte, biksvite, tijesta, za najbolje princes krafne na svijetu (još jedna stranica iz kuharice zamrljana čestom uporabom i na kojoj su podcrtani najvažniji koraci u pripremi), londonerice i za najbolji srneći hrbat.

I kada naiđete na tako nešto, na okus kojeg se sjećate odavno i kojeg doslovno možete osjetiti u ustima ako ga samo malo jače zamislite... Sjećate se kako je stajao u frižideru uvijek pokraj posudice sa svježim tučenim vrhnjem (jer je najbolji u toj kombinaciji), kako su se kriške rezale malo deblje jer je bio prefin da pojedete samo tanku šnitu i kako je, pokraj te čokoladne i sočne smjese, još imao i hrskavu čokoladnu glazuru, sjajnu i tamnu, lagano gorkastu ali u savršenom skladu s podlogom.

Sastojci (okrugli kalup promjera 24 cm ili rebrasti kalup za Srneći hrbat):
• 70 g maslaca
• 150 g šećera
• 6 jaja (odvojeno žumanjci i bjelanjci)
• 150 g čokolade
• 40 g oštrog brašna
• 1 žličica praška za pecivo
• 2 žlice mrvica
• 100 ml ruma ili cognaca
• 150 g mljevenih oraha (ili lješnjaka ili badema)

Glazura:
• 200 g čokolade
• 150 g slatkog vrhnja

ILI

• 200 g čokolade
• 150 g maslaca

Postupak:
1. Pjenasto izmiješajte maslac, šećer i žumanjke. U tu smjesu dodajte otopljenu čokoladu (otopite na pari), brašno prosijano s praškom za pecivo i mrvice koje ste prethodno namočili u rumu. Sve promiješajte.

2. Zatim dodajte snijeg od preostalih bjelanjaka, lagano umiješajte, pa dodajte mljevene orahe i izmiješajte do kraja.

3. Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite na 180°C, 40 minuta (ali čačkalicom probajte je li pečeno).

4. Za glazuru - otopite čokoladu i slatko vrhnje (ili čokoladu i maslac) i prelijte preko ohlađenog kolača. Ostavite da se u potpunosti ohladi.

Još ideja za kolače koji će zamirisati ciejlu kuhinju možete pronaći na blogu Sweetheart.