Keksići savršeni za blagdanski stol jesu raspuknuti keksići s čokoladom. Jednostavno ih je pripremiti, a tako su dobri, i okusom i izgledom.


Raspuknuti keksići - sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (npr. s 52 % kakaa)
  • 50 g maslaca
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 burbon vanilija šećer
  • 200 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • pola žličice praška za pecivo
  • šećer u prahu za valjanje

Raspuknuti keksići - priprema: 

  1. Rastopite čokoladu i maslac na pari i ostavite da se malo ohladi. Tucite jaja i šećer dok ne budu pjenasti, dodajte burbon vanilin šećer.
  2. Lagano špatulom ili kuhačom umiješajte smjesu čokolade i maslaca u smjesu žumanjaka, lagano umiješajte i brašno sa praškom za pecivo i soli (najmanje tri puta sipajte brašno, lakše ćete sjediniti smjese).
  3. Zdjelu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 2-3 sata, a može i preko noći.
  4. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, obložite lim papirom za pečenje.
  5. Žličicom vadite smjesu i oblikujte kuglice i dobro uvaljajte u šećer u prahu.
  6. Slažite ih na papir za pečenje i lagano stisnite s gornje strane, ostavite razmak između jer narastu u pečenju.
  7. Pecite 11 minuta, ako vam se i čine da nisu pečeni, jesu, moraju ostati mekani i pjenasti, stisnu se dok se hlade.

Savjet: Po želji u smjesu za kolačiće možete dodati ribanu koricu naranče, arancine, metvicu, lješnjake, viski ili tamniju čokoladu

Raspuknuti keksići Raspuknuti keksići (Foto: M's Bakery)

Inspirirajte se i ostalim receptima za prhke i fine keksiće:

Čoko češeri Recept za brzinske božićne kolače koji izgledaju kao da ste ih radili cijeli dan Crveni raspucanci Red velvet raspucanci: Recept za keksiće koji izgledaju kao Božić na pladnju Uskrsni linceri Jannette Razum Prhki linceri: Obični keksići u novom ruhu koji će danima zadržati svježinu Kokos gnijezda Njami! Recept za kokos gnijezda u koja idu i čokolada i keksi Keksići s maslacem od kikirikija Samo tri sastojka! Recept za brze kekse bez imalo brašna Keksići s glazurom Recept za mirisne keksiće koji uvijek brzo nestaju s tanjura

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju