Grlobolja je često vrlo neugodna, a može biti uzrokovana virusom, bakterijama, pušenjem ili alkoholom. Upale popraćene peckanjem kod gutanja i crvenilom i suhim grlom možete izliječiti i sami

1. Tablete za povišenu temperaturu

Neugodnog osjećaja peckanja dok gutate možete se riješiti uz pomoć uobičajenih tableta za skidanje temperature iz skupine paracetamola. Ove će tablete ujedno i snizit povišenu temperaturu koja se može javiti kao posljedica upale grla.

2. Slana voda

U 4 decilitra mlake vode dodajte čajnu žličicu kuhinjske soli. Nekoliko puta na dan isperite grlo grgljanjem, ali obavezno ispljunite tekućinu. Topla slana voda umiriti će upalu te umanjiti neugodne simptome.

3. Med i limun

Kombinacija meda i limuna neće samo ublažiti neugodne simptome grlobolje, već će pomoći pri izlječenju upale. Limun topi i čisti grlo od sluzi koja se slijeva iz nosa u ždrijelo, a med oblaže sluznicu i sprječava djelovanje bakterija. U decilitar tople vode dodajte žličicu meda i limuna, miješajte dok se med ne otopi te ispijte.

4. Tekućina

Bilo da se radi o hladnim ili toplim napicima tekućina će goditi vašem grlu. Najbolje bi bilo piti čajeve ili običnu vodu, a izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode jer oni mogu dodatno iziritirati vaše grlo. Isto vrijedi i za sokove od limuna, naranče, grejpa i rajčice.

5. Bomboni

Održavajte grlo i ždrijelo vlažnim. Uz tekućinu u tome će vam najbolje pomoći tvrdi bomboni ili pastile za grlo. Cuclajte ih tijekom cijelog dana jer će oni aktivirati vašu sluznicu i samim time vlažiti grlo. Preporučuju se bomboni s okusom mente, eukaliptusa ili meda.

Pročitajte i ove savjete za grlobolju:

Sirup koji smiruje upalu grla Upala grla: Napravite spasonosni sirup koji dokazano pomaže kod grlobolje Grlobolja Grlobolja: Sedam prirodnih načina za umirivanje grla preko noći Med i limun Napravite domaće pastile koje spašavaju upaljeno grlo

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju