Šetnja je potpuno besplatna vježba kojom možete i izgubiti kilograme. No pritom trebate imati na umu nekoliko stvari.

Hodanje ne utječe samo na naš vanjski izgled nego ima i niz drugih prednosti. Prije svega, hodanje može drastično umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjiti pretilost koja pak onda sa sobom povlači i smanjenje mogućnosti za razvijanje bolesti poput dijabetesa. Redovito hodanje također pomaže u održavanju tjelesne težine koju želimo, ali i u održavanju našeg mentalnog zdravlja, napose kada su u pitanju anksioznost i depresija.

Sve to sasvim je dovoljno da u svoju dnevnu rutinu uvrstimo šetnje, a pritom treba pripaziti na nekoliko stvari.

1. Nikad dovoljno vode

Mnogi početnici zadaju si prevelik zalogaj jer misle da je to ipak „samo obično hodanje“, a ne tjelovježba. Međutim, to ne može biti dalje od istine, a kada to shvate, redovito sa sobom na hodanje nose bocu vode. No razmislite o tome jeste li ikada vidjeli iskusnog trkača ili brzohodača da stalno pijucka vodu tijekom vježbe? Ne.

Ključ uspjeha je u tome da se treba hidratizirati tijekom čitavog dana, a posljednje dvije čaše prije samog čina popiti pola sata prije nego što se uputite van. Kada se vratite, popijte čašu vode kako bi tijelo nadoknadilo izgubljenu tekućinu znojenjem.

Izbjegavajte pijenje vode tijekom samog hodanja (osim ako se radi o uistinu dugoj kilometraži) jer ćete samo imati poriv za odlaskom na toalet, što je vrlo nepraktično kada smo vani. Vrijedi napomenuti i da je potrebno izbjegavati bilo kakve zašećerene sokove.

2. Udobna obuća je ključna

Nabavite pravu opremu za svoje šetnje. Platnene tenisice ravnog potplata nisu dobar odabir. S obzirom na to da tenisica mora davati potporu i nozi i čitavom tijelu, njezin đon mora biti lagano povišen, pa i zaobljen. Takve će vam tenisice pomoći i u držanju tijekom šetnje, ali i upregnuti vaše trbušne mišiće. Dakako, nije zanemarivo ni to što ćete moći duže izdržati i što vam noge neće biti bolne. Hodanje potiče mršavljenje Lakše ne može! Plan hodanja od četiri tjedna koji topi kilograme

Ako imate ortopedskih poteškoća poput spuštenog stopala, odabir pravilne obuće prilagođene baš vama još je važniji.

3. Usredotočite se na formu tijela

Samo hodanje ne zahtijeva puno vještine i vrlo je prirodno, ali određeni položaji tijela mogu vam poboljšati šetnju i ubrzati gubitak kilograma. Usredotočite se na to da brada bude podignuta, a ramena ravna i lagano zabačena prema natrag. Trbušni mišići trebali bi biti aktivni, a leđa ravna.

30 minuta šetnje dnevno, čak i lagane, može učiniti čuda za naše tijelo

Najvažnije je da gluteusi moraju biti što aktivniji u svakom koraku, pa pokušajte lagano uvući i stražnjicu. Time ćete djelovati ne samo na oblikovanje stražnjice nego i na cjelokupno držanje tijela.

4. Mijenjajte brzinu hoda

Hodanje u intervalima izvrstan je način koji će vam pomoći sagorjeti više kalorija i učiniti šetnju zanimljivom. Što se tiče hodanja, postoje tri različite vrste koraka: šetnja (kao kada razgledavate izloge), brza šetnja (lagano ubrzani korak) te šetnja snagom (brzi hod, uspinjanje).

Preporučuje se da se prvo zagrijete laganom šetnjom, a onda ubrzavate te postupno svakih pet minuta mijenjate tempo. Time će se ubrzati i rad srca, što će potaknuti sagorijevanje većeg broja kalorija.

Jednom kada to svladate, nordijsko hodanje rješavat ćete kao od šale.

5. Hodajte uz nagib

Ako ste u zatvorenom, traka za trčanje omogućit će vam upravljanje nagibom i to može povećati potrošnju kalorija. Ako ste vani, pokušajte u svome kraju pronaći barem lagano brdovito područje za šetnju kako biste izvukli ono najbolje od nje za svoje tijelo. Naime, istraživanja su pokazala kako povećani nagib može pojačati intenzitet vježbanja, a istovremeno smanjiti utjecaj na noge i zglobove.

Ovi sunčani dani pred nama prava su prilika da napravimo nešto dobro za sebe i svoje zdravlje. Krenimo u šetnju!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju