Iako se igranje videoigara smatra svijetom rezerviranim za dječake i muškarce, u tom izmišljenom svijetu nerijetko se može pronaći i koja ženska glava koja jednako uživa u zanimljivom i zaigranom hobiju koji pruža bijeg od ponekad naporne svakodonevice. Takva je svestrana studentica Paulina Cetina, koja osim što igra videoigre, često streama na Twitchu, a nerijetko radi i kao voditeljica i komentatorica esporta.

Galerija Logitech G335 slušalice Računalna perfierija izrazito je važna kod igranja video igara Paulina Cetina zna koliko je dobar zvuk važan za doživljaj video igara +7 Logitech G335 slušalice

Ona je u svijetu gaminga još od malih nogu, a danas je svoj hobi pretvorila u pravi posao od kojeg može i zaraditi.

„Možda najraniji susret s videoigrama su bile tadašnje mobilne igre poput zmijice. 'Pravi gaming' za mene je počeo s mojim prvim računalom. Zahvaljujući svojoj braći počela sam igrati sve ono što su i oni – Pokemon i Age of Empires. Uvijek sam bila onaj budni promatrač kada su oni igrali, a onda sam kasnije sa svojim prijateljicama prelazila razne igre na kompjuteru. U svijet gaminga dublje sam ušla kroz zajednice igrača u svojim prvim online igrama, koje su naposljetku i dovele do kreacije mog vlastitog streaming kanala“, rekla nam je Paulina Cetina.

  Paulina Cetina Paulina Cetina Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

Kako živjeti od videoigara

Igranje videoigara za nju je način života. I dok je ranije igrala samo iz hobija, sada to radi isključivo zbog posla, no s jednakom strašću, sve kako bi što više ljudi upoznala s gaming zajednicom, industrijom i na koncu gaming scenom.

„U sadašnjem vremenu nemam puno trenutaka u kojima mogu samo sjesti i odigrati nešto baš onako samo za svoj gušt. No to mi ne smeta jer s istom tom ljubavlju kreiram sadržaj za posao. Od igranja videoigara može se živjeti, no to ovisi o načinu na koji to radite. Zarada direktno od igranja može biti od kreiranja videa za YouTube ili prijenosa uživo na platformi Twitch, profesionalnog igranja ili nekog oblika novinarstva pišući osvrte i recenzije“, objasnila je Paulina.

Logitech G335 slušalice Logitech G335 slušalice Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

Neophodno je ulaganje u opremu

U njezinu poslu važno je imati i kvalitetnu opremu kako bi mogla parirati streamerima u svijetu. Iako su snažan kompjuter te dobra i stabilna internetska veza nezaobilazan dio opreme, nikako se ne smije zaboraviti na računalnu periferiju koja podiže iskustvo igranja i streamanja na jednu novu razinu.

„U izboru gaming opreme najbitnija je udobnost. Igranje može potrajati itekako dugo pa je ponajprije važno da nas ništa ne žulja i da nam ništa ne smeta. Nove slušalice Logitech G335 udobne su za nošenje tijekom dugih streamova i jako su lagane, pa doslovno zaboravim da ih uopće imam na glavi. Elastična traka koja se može prilagođavati odlična je kod tih slušalica jer ne stišće glavu kao neke slušalice od kojih se dobije onaj osjećaj stisnutog obruča. Sviđa mi se uzorak na traci jer nije dosadan i jednobojan“, rekla je Paulina.

Računalna perfierija izrazito je važna kod igranja video igara Računalna perfierija izrazito je važna kod igranja video igara Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

Zvuk je važan za igru, pa tako i dobre slušalice

Osim što su slušalice Logitech G335 izrazito udobne i itekako moderne, najbitnije je to što imaju odličnu kvaliteta zvuka. Kretnje likova, glazba i ambijentalni zvukovi stvaraju poseban doživljaj tijekom igranja videoigara zbog kojih se osjećate kao da ste dio tog svijeta.

„Igre nisu igre bez svojih legendarnih soundtrackova. U igrama baziranima na priči bitni su nam glasovi likova, zvukovi okruženja i glazba. Sve to upotpunjuje i uljepšava ono što nam je već vizualno privlačno. No ako se radi o dinamičnim igrama poput pucačina, zvuk je SVE! O zvuku ovisi hoćete li pobijediti meč kada ste ostali kao posljednji živi član svog tima. O zvuku ovisi hoćete li dobro čuti gdje se nalazi neprijatelj i uspjeti ga eliminirati. Zato je iznimno bitno imati dobre slušalice s visokom kvalitetom zvuka. Kod Logitechovih slušalica najbolja stvar je sam zvuk. Ovo ljeto ću po petstoti put prelaziti Witchera i slušati svu divnu glazbu i ambijent u igri zahvaljujući kristalno čistom zvuku G335“, objasnila nam je Paulina.

Paulina Cetina Paulina Cetina Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

Žene u gaming svijetu

Danas se žene sve više pojavljuju u svijetu gaminga, a iako ih se može nabrojiti na prste jedne ruke, ima ih i u Lijepoj Našoj.

„Žene su itekako uključene u gaming, ponajviše kao kreatorice (streamerice ili youtuberice) i esport voditeljice ili komentatorice, a nešto manje kao esport natjecateljice. Nije nimalo čudno vidjeti ih sve da se time bave, dok je u Hrvatskoj to još u jako malim brojevima. Kod nas su mahom iza kulisa, gdje su dio različitih gaming zajednica, a vrlo malo njih odvaži se na kreiranje nekakvog sadržaja ili slično. Moguće je i da veliku ulogu u tome igra strah od kritika koje bi dolazile iz vanjskog svijeta prilikom pokretanja nekakvog kanala i postizanja rezultata jer mogu biti dosta brutalne“, rekla nam je Paulina Cetina.

Situaciju sa ženskom populacijom u videoigrama dodatno pogoršava negativna konotacija koja se veže uz sam termin "girl gamer". Često se smatra da su žene u ovoj industriji ovdje samo kako bi ispunile fantazije muškaraca u stvarnom svijetu.

„Ako spomeneš nekome da si streamerica, odmah se smatra da izvlačiš novac iz muških gledatelja pomoću svojih atributa. Zato se ponekad osjećam kao da nisam dovoljno legitimna ili da ne mogu pokazati svoju osobnost u punom mahu“, objasnila je Paulina.

Paulina Cetina zna koliko je dobar zvuk važan za doživljaj video igara Paulina Cetina zna koliko je dobar zvuk važan za doživljaj video igara Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

Rušenje predrasuda i popularizacija gaminga u našoj regiji njezina su specijalizacija

Negativnom pogledu na gamerice zasigurno ne pridonosi ni to što su žene u videoigrama često prikazane u oskudnoj odjeći i nerealnih proporcija, a stereotipi o ženama ni tu ne staju.

„Postoji stereotip da su gamerice dosta loše u igrama koje igraju i da sve uvijek igraju ulogu "healera" (liječnika) ili nekakve podrške timu (onog koji drži tim na životu i "najlakša" je uloga za igranje). Također, ako si imalo privlačna ženska osoba i igraš videoigre, onda si "e-girl". To je izmišljeni pogrdni naziv za žene koje su privlačne, a igraju igre i nalaze se u gaming zajednici jer se vjeruje da im je jedini cilj dobivanje pozornosti od većine zajednice koju čine muškarci“, rekla je Paulina.

Paulina Cetina zna koliko je dobar zvuk važan za doživljaj video igara Paulina Cetina zna koliko je dobar zvuk važan za doživljaj video igara Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini

Ipak, svijet gaminga nudi i neke lijepe stvari zbog kojih se loše lakše zaboravljaju.

„Igre nas uče timskom radu i prilagođavanju novim situacijama, a tu je i društveni aspekt. Radi se o stjecanju poznanstava, prijateljstava i organizaciji raznih druženja i izvan virtualnog svijeta. Tako se vrlo lako uče i novi jezici. Mislim da igre imaju dobar utjecaj na mentalno zdravlje, iako se većina koja nije u tom svijetu ne slaže s tom izjavom. Na kraju krajeva, videoigre su izuzetno zabavne i sudjelovanje u njima ne isključuje baš nikoga“, rekla nam je Paulina.

Upravo zbog tih pozitivnih strana gaminga Paulina se nada da će igranje videoigara biti dio njezine svakodnevice i u budućnosti.

„Želim da gaming ostane u mom životu i privatno i profesionalno. Ponajprije sam jako sretna što upotpunjavam svoju dugogodišnju želju da pomognem širenju i popularizaciji gaminga u našoj regiji. Imala sam prilike upustiti se i u voditeljske i komentatorske vode, što mi je jako zanimljivo i ispunjava me. Ostat ću tu i nastaviti kreirati sadržaj te sudjelovati na svim brojnim nadolazećim gaming eventima“, zaključila je Paulina.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Logitech po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju