Oko jedan posto svjetske populacije ima problema s izgovaranjem pojedinih riječi, odnosno jednan posto ljudi muca.

Mucanje pogađa ljude sve dobi, no najčešće se javlja kod djece između dvije i šest godina, dok im se razvijaju govorne vještine.

Negdje između pet i deset posto djece mucat će u nekom razdoblju svog života, a to može trajati od nekoliko tjedana pa do nekoliko godina. Nekima mucanje ostane doživotno prisutno.

Iako većina djece prestane mucati do pete godine života, onima kojima mucanje ostane trajnije prisutno, mogu doživjeti neugodne situacije koje utječu na njihovo samopouzdanje.

Imam za vas priču o curici koja je dobila zadatak da na satu hrvatskog jezika u osnovnoj školi pročita jednu priču...

Sve je išlo glatko prvih nekoliko rečenica. A onda je razred čuo samo B…B…B… Zvučalo je kao da se curica muči, poput auta koji neće krenuti pa hvata dah.

Djevojčica je hvatala dah i nikako nije mogla krenuti. B ju je blokiralo.
Nije mogla izgovoriti riječ bicikl na početku rečenice.

Sve do tada djevojčica je nekako skrivala da zapravo muca. No ta glupa rečenica koja je počinjala s tim prokletim slovom B, iza kojeg je bilo još gore slovo I, otkrila je njezinu tajnu. Da je barem iza bilo slovo A! Nitko ne bi skužio.

Počela sam mucati kad su se moji roditelji rastavili. Stres je jedan od okidača za mucanje, ali mucati se može početi i zbog nasljednog faktora ili zakašnjeloj govornog razvoja.

Oduvijek je s lakoćom izgovarala svoje ime koje je počinjalo s B, ali je slijedilo to lako A. Ali nije mogla izgovoriti bicikl.

Učiteljica je mirno čekala dok se borila s biciklom, dok je pozadinska glazba u obliku ruganja djece postajala glasnija.

Barbara se tog dana zaklela da više nikad neće mucati. Ja sam ta Barbara.
Počela sam mucati kad su se moji roditelji rastavili. Stres je jedan od okidača za mucanje, ali mucati se može početi i zbog nasljednog faktora ili zakašnjeloga govornog razvoja.

Mina čita Zašto djeca žele 10 puta zaredom čitati istu slikovnicu? Zato jer je to dobro!

Mina siše palac Sisanje palca: Kada treba prestati s tom navikom i što je dobro u vezi s tim

Majka me htjela odvesti logopedu nakon ove situacije u školi, ali ja sam bila protiv. Sjećam se da sam vikala da neću doktoru, da ću ja to sama riješiti. Majka je rekla "u redu", nikad više to nismo spomenule iako vjerujem da je pomno pratila razvoj situacije.

Kad bih bila sama kod kuće, vježbala sam čitanje naglas, kako pričati glasno i jasno, što napraviti ako shvatim da zapinjem, kako jednu tešku riječ zamijeniti sinonimom koji mi je lagan za izgovaranje… nisam više htjela da mi se itko ruga. Srećom sam to uspjela savladati i situacija se nije više nikad ponovila.

I znate što?

Danas držim edukacije i predavanja i mogu pričati pet sati, a da ne zamucnem. Nije loše za jednu mucavicu!

Ali imam tajnu: još uvijek nekad zapnem na riječ bicikl, samo sad imam vlastitu tehniku da to prevladavam, pa to više nitko ne primjećuje.

Danas je Međunarodni dan svijesti o mucanju!

Kako pomoći djetetu koje muca?

Ako primijetite da vaše dijete ima problema s izgovaranjem određenih riječi, posebno ako to prate tjelesni i facijalni pokreti, posjetu logopedu oko treće godine života je dobra ideja.

Ono što vi sami možete napraviti jest:
• Ne požurujte dijete

• Ne inzistirajte da svaki put neku riječ izgovori precizno i posve točno

• Razgovarajte s djetetom dok objedujete umjesto da je ono fokusirano na TV ili internet, tako da možete lakše uočiti kad se zamuckivanje događa

• Ne kritizirajte dijete i ne korigirajte ga. Komentari Ajde polako, Uspori ili Duboko udahni neće pomoći, već će se dijete osjećati pod povećalom

• Ne prekidajte dijete dok vam pokušava nešto reći ili ponoviti

• Ne govorite djeci da razmisle prije govorenja, time će se samo fokusirati na to da ne radi greške, što će dovesti do nervoze i jačeg zamuckivanja

• Ne brzajte dok sami govorite, već uspostavite lagani ritam govora

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju