Jeste li ikada naišli na romantičnog manipulatora? Možda ste upravo sada u vezi s takvim tipom osobe. Njezin obrazac ponašanja je takav da vas konstantno želi kontrolirati, koristeći se mentalnim igricama i drugim metodama kako bi stekla moć. Istovremeno je i vrlo šarmantna što vas može dodatno zbuniti i zakomplicirati situaciju.

Svatko od nas ponekad se koristi nekim sitnim manipulacijama kada se osjećamo ugroženo ili se želimo zaštiti. Romantični manipulatori djeluju drugačije jer oni žele nešto dobiti od vas. Da bi to postigli, iskorištavat će vas i zlostavljati za vlastiti cilj.

Emocionalni manipulator učinit će sve da uvijek ima prednost te da on ima premoć u vezi. Takvi odnosi su toksični i loši, a imate li posla sa šarmantnim manipulatorom možete prepoznati po idućim znakovima:

1. Romantični manipulator uvijek glumi žrtvu

Zaljubljenost i romantika mogu se malo poigrati s vašim emocijama. Međutim, primijetili ste da je ova osoba napetija od većine ljudi. Čini se da se u svakoj situaciji ponaša poput žrtve i ta toksična crta prilično je očita od početka.

Šarmantni manipulatori misle da je cijeli svijet protiv njih i da oni ne rade ništa loše. Ovo je značajno upozorenje da njihovo sjećanje na događaje nije točno. Neće stati sve dok vam ne unište samopoštovanje i ne dovedu vas do dna.

2. Vašu ranjivost koristi protiv vas

Ovo nije tip osobe s kojom možete biti ranjivi jer će vašu ranjivost iskoristiti protiv vas. Emocionalna manipulacija funkcionira tako da osoba teži tome da dozna intimne stvari o vama i da onda koristi to što zna u vlastitu korist. Vjerojatno se kajete nakon što joj bilo što kažete, jer se čini da nikad ne naučite lekciju.

3. Navede vas da počnete razmišljate da ne možete živjeti bez njega

Emocionalni manipulatori učinit će puno toga za vas, ali će to iskoristiti protiv vas. Na primjer, odvest će vas na ljetovanje, ali neće vam dozvoliti da zaboravite koliko je to koštalo i da je ona to platila.

Možda ta osoba voli kuhati i izrazi dobru volju da cijeli tjedan ona kuha večeru. Poslije će vam prigovarati da vi niste pomaknuli prstom da pomognete u kuhinji i u troškovima. Sve što radi bilježi u svojem mentalnom bodovnom kartonu koji će kasnije upotrijebiti protiv vas.

4. Stalno vas kritizira

Nije važno što sve radite za tu osobu, jer nikad nije dovoljno. Kako to može biti ljubav kada su vaši osjećaji uvijek u rasulu? I stalno oko te osobe hodate pažljivo kao po jajima jer nikad ništa nije dovoljno dobro. Osjećate se kao ružno pače u vezi jer se vaš partner čini superiornim. Ovaj manipulator se poigrava vama, a vi ste pali u zamku.

5. Postoje stalna neslaganja

Kada je u pitanju ljubav, naše emocije mogu biti dosta kaotične, ali u ovoj situaciji čini se da ste emotivniji nego inače. Uvijek imate osjećaj da između vas postoje stalne razmirice jer vas partner zapravo ne razumije.

Te stalne rasprave orkestrirane su kako bi osoba stekla kontrolu i manipulirala vama. Osjećate se kao da stalno govorite i radite pogrešne stvari, ali morate shvatiti da problem niste vi.

6. Patološko laganje uobičajeno je za romantičnog manipulatora

Svaku riječ koja izađe iz usta manipulatora treba procijeniti jer oni imaju stalnu naviku laganja. Na neki način drže vaše emocije u šaci jer ne možete vjerovati ni jednoj riječi koju izgovore. Vjerojatno ste često ljuti na tu osobu jer oni ne mogu biti iskreni, što može naštetiti vašoj vezi.

7. Ima pesimističnu perspektivu

Manipulator je negativna osoba jer dominira kroz pesimizam. Čak i u najboljim situacijama pronalazi nešto loše. Primjerice, dobije promaknuće na poslu i veću plaću, ali nije sretna zbog toga. Ne može se prestati fokusirati na to da su dobili promaknuće zato jer osoba koja je bila prvi izbor nije željela tu poziciju. Ne mogu biti sretni bez obzira na situaciju.

Šah Četiri rečenice koje manipulatori koriste kako biste se osjećali nesigurno

Manipulatori će vam se smiješiti u lice, a iza leđa će držati figu 5 znakova da "simpatična" osoba zapravo ima loše namjere

8. Postoji gaslighting

Sindrom gaslightinga podrazumijeva manipulatora sa sadomazohističkim sklonostima. Osobi je cilj izvrtati i brkati stvari dok ne počnete sumnjati u vlastiti zdrav razum. Neki ljudi idu toliko daleko da pokušavaju svog partnera proglasiti mentalno nestabilnim.

Slika nije dostupna Što je gaslighting? Šest znakova uz koje ćete ga prepoznati u vezi

9. Romantični manipulator koristi pasivno-agresivno ponašanje

U toj osobi tražite ljubav i sigurnost, ali ona uvijek pokazuje nekakvu neizravnu agresiju. Uvijek pamte nešto što ste napravili u prošlosti. Iako kažu da su to zaboravili, svako malo nabace neki sarkastični komentar koji dokazuje suprotno.

Za takve osobe tipično je da komplimente zamaskiraju u uvrede kako bi vas zbunile. Na primjer, može reći: "Mislim da je jako slatko da si tako nezrela i djetinjasta“. Dakle istovremeno vam komplimentira da ste slatki, ali i prigovara da ste djetinjasti.

Osobe sklone pasivno-agresivnom ponašanju bore se s unutarnjim uvjerenjem da život nije fer te imaju problema s izražavanjem ljutnje. Ne vole sukobe koji uključuju njihove osjećaje, pa se koriste pasivnim ponašanjem kako bi iznijeli svoje mišljenje.

10. Govori u vaše ime

Narcisoidna osoba želi kontrolirati svaki dio vas. Želi dominirati vašim emocijama i da se prepustite u njezine ruke. Neće vam dopustiti da sami naručite u restoranu, niti da donosite jednostavne odluke o vlastitom životu. Partner kontrolira svaki vaš aspekt kako biste se osjećali inferiorno u odnosu na njega.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju