Ako ste u potrazi za idejama kako ove godine ukrasiti pisanice, možda vam se svidi prijedlog bojenja jaja s rižom koji vam donosimo u nastavku.

Galerija Bojanje jaja s rižom Bojanje jaja s rižom Bojanje jaja s rižom +2 Bojanje jaja s rižom

Osim što je izrada ovih pisanica jednostavna, ona je i poprilično jeftina i za bojenje desetak jaja trebat će vam oko pet eura. Također, cijeli postupak je i zabavan, pa će u njemu uživati i oni najmlađi.

Prvi dio postupka je izbjeljivanje jaja kako bi se boje bolje vidjele. Za ovaj dio trebat će vam alkoholni ocat, koji je prirodni izbjeljivač, i voda. A evo i postupka.

1. Ovisno o tome koliko jaja želite izbijeliti, stavite potrebnu količinu vode. Ono što je najvažnije jest da potom vodi dodate ocat u jednakom omjeru. Stavite li u lonac za kuhanje pola litre vode, pripazite da dodate i pola litre octa.

2. Jaje kuhajte u toj otopini desetak minuta. Kako vrijeme bude prolazilo, primijetit ćete da ljuska postaje sve svjetlija, a da na površinu otopine izlazi pjena smećkaste boje. Nju možete odstranjivati žlicom kako se ne bi prelila preko ruba.

3. Nakon kuhanja jaja isperite pod mlazom hladne vode uz pomoć nježne krpice. Budite pažljivi jer je nakon izbjeljivanja ljuska tanja. Pustite ih nekoliko minuta da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Nakon izbjeljivanja slijedi bojenje jaja, za koje su vam potrebni:

  • riža dugog zrna
  • prehrambene boje
  • jaja

Postupak:

1. U vrećicu uspite rižu i na nju nakapajte boju. Stavite onoliko kapi boje koliko želite da boja bude rasprostranjena po jajima. Mi smo pokapali pet do šest kapi po riži i dodavali još po potrebi.

2. Stavite jaje u vrećicu i lagano je protresite kako bi se boja uhvatila sa svih strana.

Napomena: Mi smo kombinirali i različite boje na jednom jajetu - žutu i plavu ili crvenu i žutu - i nisu se pomiješale tako da su postale zelena ili narančasta, nego se vide obje boje, što je super.

Koliko su divne pisanice obojane na ovaj način pogledajte u našoj galeriji, ali i u videu u kojem je pojašnjen i postupak bojenja.

Inspirirajte se ostalim receptima za bojanje pisanica:

Sretan Uskrs!

Bojenje jaja sodom i octom Kako jednostavno obojiti pisanice sodom bikarbonom i octom?

Bojenje jaja krep-papirom Isprobajte zabavni način bojenja jaja krep-papirom

Pastelno- zlatna uskrsna jaja na tri načina Tri ideje za ukrašavanje najposebnijih pisanica u košarici

Slika nije dostupna Bez bojanja jaja: Preslatka ideja za ukrašavanje pisanica sa samo jednim detaljem

Ljuske luka najčešći su sastojak prilikom prirodnog bojanja pisanica Sedam prirodnih boja uz koje će svaka pisanica biti posebna

Popucana jaja Popucana jaja učinit će uskrsni doručak najzanimljivijim do sada

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju