Ako ste u potrazi za idejama kako ove godine ukrasiti pisanice, možda vam se svidi prijedlog bojenja jaja s rižom koji vam donosimo u nastavku.

Galerija Jaja obojana uz pomoć riže - 3 Jaja obojana uz pomoć riže - 5 Jaja obojana uz pomoć riže - 4 +2 Jaja obojana uz pomoć riže - 2

Osim što je izrada ovih pisanica jednostavna, ona je i poprilično jeftina i za bojenje desetak jaja trebat će vam tek 30-ak kuna. Također, cijeli postupak je i zabavan, pa će u njemu uživati i oni najmlađi.

Prvi dio postupka je izbjeljivanje jaja kako bi se boje bolje vidjele. Za ovaj dio trebat će vam alkoholni ocat, koji je prirodni izbjeljivač, i voda. A evo i postupka.

1. Ovisno o tome koliko jaja želite izbijeliti, stavite potrebnu količinu vode. Ono što je najvažnije jest da potom vodi dodate ocat u jednakom omjeru. Stavite li u lonac za kuhanje pola litre vode, pripazite da dodate i pola litre octa.

2. Jaje kuhajte u toj otopini desetak minuta. Kako vrijeme bude prolazilo, primijetit ćete da ljuska postaje sve svjetlija, a da na površinu otopine izlazi pjena smećkaste boje. Nju možete odstranjivati žlicom kako se ne bi prelila preko ruba.

3. Nakon kuhanja jaja isperite pod mlazom hladne vode uz pomoć nježne krpice. Budite pažljivi jer je nakon izbjeljivanja ljuska tanja. Pustite ih nekoliko minuta da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Nakon izbjeljivanja slijedi bojenje jaja, za koje su vam potrebni:

  • riža dugog zrna
  • prehrambene boje
  • jaja

Jaja obojana uz pomoć riže - 5 Postupak izrade je jednostavan (Foto: Vigor Klaić)

Postupak:

1. U vrećicu uspite rižu i na nju nakapajte boju. Stavite onoliko kapi boje koliko želite da boja bude rasprostranjena po jajima. Mi smo pokapali pet do šest kapi po riži i dodavali još po potrebi.

2. Stavite jaje u vrećicu i lagano je protresite kako bi se boja uhvatila sa svih strana.

Napomena: Mi smo kombinirali i različite boje na jednom jajetu - žutu i plavu ili crvenu i žutu - i nisu se pomiješale tako da su postale zelena ili narančasta, nego se vide obje boje, što je super.

Bijela jaja Bijele pisanice idealne za ukrašavanje: Kako izbijeliti jaja octom?

Koliko su divne pisanice obojane na ovaj način pogledajte u našoj galeriji, ali i u videu u kojem je pojašnjen i postupak bojenja.

Jaja obojana uz pomoć riže - 4 Jaja možete bojati s klincima koji će se sigurno zabaviti (Foto: Vigor Klaić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju