Pripreme za Uskrs u punom su jeku, a nezaobilazan dio toga je i ukrašavanje jaja. Međutim, ako imaju previše tamnu ljusku, postoji način kako izbijeliti jaja octom.

Naime, boja će se bolje primiti na bijeloj ljusci jajeta, neovisno o tome posežemo li za tradicionalnim načinima bojanja poput onih s lukom ili ciklom ili pak za već pripremljenim bojama iz trgovine.

Jaja s bijelom ljuskom mogu se kupiti i u nekim našim većim trgovinama, no kako još uvijek nisu nešto što se može naći na svakom uglu, i sami možemo ljusku bilo kojeg jajeta učiniti bijelom. Pritom se ona neće oštetiti niti će to ikako utjecati na kasniji okus.

Sve što vam treba za to je običan alkoholni ocat i voda. Naime, alkoholni ocat je prirodni izbjeljivač koji se proizvodi postupkom vrenja alkoholnih tekućina, što je jedan od najstarijih prehrambenih proizvodnih postupaka čovječanstva.

Sadrži između 5 i 15,5 % octene kiseline pa je kao takav idealno sredstvo za čišćenje i izbjeljivanje, odnosno uništavanje bakterija.

Pisanice ukrašene mašnicom - 2 Brzo i jednostavno: Neodoljive pisanice s mašnicom gotove za dvije minute

Pinca Mirisna pinca: Brz i jednostavan recept za najpoznatiji uskrsni kolač

Lako je dostupan u svakom kućanstvu pa je upravo zato idealan za izbjeljivanje uskršnjih jaja, i to u svega tri jednostavna koraka.

Alkoholni ocat je prirodni izbjeljivač.

Evo kako izbijeliti jaja octom u deset minuta:

  1. Ovisno o tome koliko jaja želite izbijeliti, stavite potrebnu količinu vode. Ono što je najvažnije jest da potom vodi dodate ocat u jednakom omjeru. Stavite li u lonac za kuhanje pola litre vode, pripazite da dodate i pola litre octa.
  2. Jaje kuhajte u toj otopini desetak minuta. Kako vrijeme bude prolazilo, primijetit ćete da ljuska postaje sve svjetlija, a da na površinu otopine izlazi pjena smećkaste boje. Nju možete odstranjivati žlicom kako se ne bi prelila preko ruba.
  3. Nakon kuhanja, jaja isperite pod mlazom hladne vode uz pomoć nježne krpice. Budite pažljivi jer je nakon izbjeljivanja ljuska tanja. Pustite ih nekoliko minuta da se ohlade na sobnoj temperaturi.

I to je to. Sada ukrašavanje šarenim bojama može početi.

Inspirrajte se idejama za ukrašavanje pisanica:

Dekoracija za uskrsni stol s jajetom i platnenim ubrusom Napravite uskrsnog zeku od pisanice i salvete koji će oduševiti za blagdanskim stolom Cicamace ukrašene pisanicama - 5 Fotografije koje dokazuju da su cicamace ukrašene pisanicama savršena uskrsna dekoracija Ideja za ukrašavanje pisanica bez bez bojanja jaja - 2 Bez bojanja jaja: Preslatka ideja za ukrašavanje pisanica sa samo jednim detaljem Pastelno- zlatna uskrsna jaja na tri načina Tri ideje za ukrašavanje najposebnijih pisanica u košarici Pisanice ukrašene pucketavom folijom Točkaste pisanice: Jednostavna i zabavna metoda ukrašavanja s pucketavom folijom Popucana jaja Popucana jaja učinit će uskrsni doručak najzanimljivijim do sada

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju