Na današnji dan, 13. prosinca, katolici slave Svetu Luciju. Na taj dan sije se i božićna pšenica koja u kršćanstvu simbolizira život, obnovu i plodnost. A znate li uopće zašto se uoči Božića sije pšenica?

Ovaj običaj vezan je za Svetu obitelj i njihov bijeg pred Herodovim vojnicima.

Trudna Marija i Josip bježali su, naime, pred vojnicima, a na putu su naišli na težaka koji je u to vrijeme sijao pšenicu.

Marija ga je zamolila da vojnicima, kada se pojave, kaže da su oni tim putem prošli kada je on sijao pšenicu.

Dogodilo se to da je pšenica, dok je vojska stigla, čudesno izrasla zbog čega je potjera prekinuta.

NIZ OBIČAJA DILJEM ZEMLJE

Osim sijanja pšenice, uz blagdan svete Lucije vežu se i brojni durgi običaji diljem zemlje.

Jedan je i onaj kad djevojke upisuju imena 11 momaka napapiriće, a jedan ostave praznim. Svaki dan vade jedan papirić koji zatim spale. Vjeruju, da je ime koje posljednje ostane - ime momka za kojeg će se udati. Ako se dogodi da je posljednji papirić prazan, sljedeće godine neće se udati.

Na isti se dan darivaju i djeca po Slavoniji i Dalmaciji. Dječaci obilaze kuće s dobrim željama kod Hrvata u Mađarskoj, a čestitari bačkih Bunjevaca zažele, da kvočka čvrsto sjedi na jajima. Hrvati u okolici Sarajeva obilazili su kuće tražeći tko će im što dati. Obično su im darivali jaja, ponešto novaca i slično.

Budući, da je sv. Lucija zaštitnica očiju postoje i običaji vezani za to. Taj dan štede se oči pa se ne rade ručni radovi u okolici Zagreba, kod Hrvata u Bosni i bačkih Bunjevaca. (Hina/zadovoljna.hr)