Dan svete Lucije obilježava se 13. prosinca i tada se sije pšenica, simbol života u kršćanstvu. Sveta Lucija zaštitnica je vida, odnosno slijepih (tjelesno i duhovno) te ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača, a ime Lucija i danas je među najpopularnijima u Hrvatskoj

Na dan svete Lucije 13. prosinca Lucije slave svoj imendan, a ovo nježno tradicionalno ime u posljednje vrijeme doživljava renesansu te ga mnogi roditelji u Hrvatskoj opet rado biraju za svoje djevojčice.

Ime Lucija dolazi od latinske imenice lux (u genitivu lucis), a znači 'svjetlost, sjaj, jasnoća'. U prošlosti se to ime često davalo djeci rođenoj u rano jutro, sa svitanjem dana, kada se ponovno rađa i Sunčeva svjetlost.

Kakvo značenje krije ime Lucija, odnosno kakve su osobe koje nose to ime, objašnjava i numerologija. Prema numerologiji, pripadajući broj imenu Lucija je sedam, što znači da su osobe koje se tako zovu sklone analiziranju, pune su razumijevanja, znanja, studiozne su, sklone promišljanjima te su izuzetno svjesne sebe i svijeta koji ih okružuje.

Vjeruje se da Lucije naročito cijene mnoge profinjene aspekte života, kao što su glazba, likovna umjetnost i književnost, ali i prirodu, gdje pronalaze mir i opuštanje. Često su Lucije i izuzetno talentirane u tim područjima.

Ako je vaše ime Lucija, to znači da vas krasi velika osjećajnost, a često osjećate i stvari koje ne možete razumjeti. To vas može i uznemiriti, ali brzo ćete se sabrati i pokušati sami sebi razjasniti zbog čega se osjećate tako.

Volite provoditi vrijeme sami, ali i biti u društvu drugih ljudi, u kojem ste često zvijezda zabave. Nakon što se nauživate društva, povući ćete se u svoja četiri zida i uživati u miru i opuštajućoj samoći.

U životu se ne volite žuriti. Najviše volite kada možete nešto raditi polako i u miru te rješavati stvari jednu po jednu.

Žudite za razumijevanjem i ljubavlju, ali vaša samosvijest često vas sprječava da pronađete sreću koju tražite. Nemali broj puta znali ste se razočarati i biti pogrešno shvaćeni jer niste znali izraziti svoje misli.

Poznate žene koje nose ovo ime su glumice Lucija Šerbedžija i Lucy Liu, pjevačica Lucija Ćustić Luce te fiktivni lik iz stripa Peanuts Lucy van Pelt.

Nikolina Iskreni sanjari: Kakve su osobe koje nose imena Nikolina i Nikola?

Barbara Koje je značenje snažnog imena Barbara?

Leona Sretan imendan, Leone! Zanimljivosti o nježnom imenu moćnog značenja

Ana Snalažljive i odlučne: Kakve su osobe koje nose ime Ana?

Ivane slave imendan 27. prosinca Kakvo se značenje krije iza jednog od najčešćih imena u Hrvatskoj?

Lidija Kakve su osobe koje nose ime Lidija?

Maja Kakve su osobe koje nose ime Maja?

Sretan imendan!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju