Među mirisnim vjesnicima ranog proljeća svoje mjesto ima i zumbul, cvijet slatkastog mirisa koji osvaja svojom ljubičastom, bijelom ili ružičastom bojom.

Galerija Zumbul Zumbul Zumbul +5 Zumbul

Jedan od problema koji se javlja kada zumbul unesemo u dom jest nagnuće, odnosno savijanje teškog cvijeta.

Naime, zumbule u dom obično unosimo kada su u cvatu ili na samom rubu cvjetanja, a u zatvorenom prostoru treba mu tek nekoliko dana da procvjeta, nakon čega problem stvori težina cvjetova. I često se dogodi da se zumbul nagne na jednu stranu.

Zumbuli - 3 Kako samo miriše! Pet savjeta koji će produžiti vijek trajanja zumbula

Osim toga, razlozi savijanja mogu biti i nedovoljno svjetlosti ili prekomjerna vrućina. Zumbule stavite na svijetlo mjesto, ali nemojte ih izlagati izravnoj svjetlosti.

U svakom slučaju, bez obzira na uzrok, postoje trikovi pomoću kojih možete riješiti ovaj problem, odnosno spriječiti savijanje zumbula.

1. Potporni štap

Drveni štapić zabodite u tlo pa vrpcom zavežite za stabljiku zumbula kako se ne bi savinula. Jedna od mogućnosti koja će i lijepo izgledati jest stabljika bambusa.

Zumbul Zumbul (Foto: Living4media)

2. Omotavanje žicom

Cvjećarskom žicom omotajte stabljiku tako da žica bude "nevidljiva" ili što manje vidljiva. Ona će držati cvijet u uspravnom položaju. Cvjećarsku žicu možete kupiti u specijaliziranim trgovinama.

Jarke boje ciklame uljepšavaju zimske dane "Cvijet iskrenosti": Pet savjeta uz koje će ciklama trajati do sezone božura

Amarilis se sadi od početka studenog pa do veljače, a cvijeta u svibnju i lipnju Čarobni amarilis cvijet je koji može iznova cvasti 75 puta

3. Visoka vaza

Ako zumbule držite u vazi, rješenje je također vrlo jednostavno. Ovdje nisu potrebna nikakva dugačka objašnjenja. Cvijeće stavite u dovoljno visoku vazu koja će ga držati na mjestu, odnosno u uspravnom položaju.

Zumbul Zumbul (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju