Tržnice i trgovine prepune su najmirisnijeg nagovještaja ranog proljeća – zumbula. Njegov slatkasti miris i neodoljive nijanse ljubičastih, bijelih i ružičastih boja osvajaju svakog zaljubljenika u biljke, a upravo je sada pravo vrijeme da ih unesemo u svoj dom.

Galerija Zumbuli - 3 Zumbul Zumbul +1 Zumbul

Kako bi zumbul što duže krasio naše domove, tijekom brige za njega potrebno je na umu imati nekoliko stvari.

Različiti uvjeti rasta u unutrašnjosti doma i vani

Kada odlučite hoćete li svoje zumbule posaditi u unutrašnjosti doma ili u prostorima okućnice, pripazite i na to da im date adekvatne uvjete za rast. Naime, ako svoje zumbule smještate vani, potrebno im je osigurati što je više moguće sunčevog svjetla, a vanjska temperatura bi se tada trebala kretati od 18 do 24 Celzijeva stupnja.

Posadite li ih pak u tegle u unutrašnjosti doma, izbjegavajte izlaganje izravnoj svjetlosti. Najbolje ih je smjestiti u prostoriju u kojoj će tijekom čitavog dana imati dovoljno svjetla, ali koje neće biti izravno usmjereno na njih. Također nije uputno smještati ih u blizini radijatora ili drugog izvora topline.

Način sadnje i tlo

Ako zumbule iz kupovnih posudica premještate u vlastite posude za cvijeće, potrebno je pripaziti i na način njihove sadnje. Prilikom presađivanja, 1/3 lukovice zumbula mora viriti izvan zemlje. Tlo mora biti dovoljno bogato nutrijentima, a svakako se mora ostaviti i prostor za drenažu vode.

Zbog naglog rasta u toplini doma ili pak nedovoljne svjetlosti, može se nagnuti glavica zumbula. No to je moguće popraviti.

Zalijevanje s donje strane

Zumbule je dovoljno zalijevati jednom do dvaput tjedno, a prije svakog zalijevanja potrebno je provjeriti je li tlo zaista suho. Naime, previše vode može vrlo lako uzrokovati truljenje lukovice. Preporučuje se da se voda dovodi s donje strane posude, odnosno da se stavi u tanjurić, a korijen zumbula upit će potrebnu vodu.

Nagnuće teškog cvijeta

U svoje domove obično donosimo zumbule koji su već na samom rubu cvjetanja ili pak već u samom cvatu. Kako su u staklenicima bili na nižim temperaturama od onih u našem domu, za svega nekoliko dana će procvjetati, a takav nagli rast uzrokovat će i težinu cvjetova. Zbog toga postoji mogućnost da se zumbul nagne na jednu stranu. Međutim, to je moguće i ako nema dovoljno svjetlosti ili pak mu ne odgovara tlo.

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

No to se može vrlo lako popraviti drvenim štapićem koji se ubode u tlo pa se vrpcom zaveže za samu stabljiku zumbula. Ako vam ta opcija ne odgovara zbog estetskih razloga, također možete posegnuti za drugom biljkom – bambusom. Neka glavica zumbula bude naslonjena na bambus, a dodatno ga možete pričvrstiti vrpcom ili konopcem.

Otrovan je za ljubimce

Ako ste vlasnik mačke ili psa, pripazite na to kamo ćete smjestiti svoje zumbule. Naime, njihova je lukovica otrovna te može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme ljubimaca, pa čak i uginuće ako se ne reagira na vrijeme. Imate li psa, zumbule smjestite na povišeno mjesto koje ne može dosegnuti, a ako ste vlasnik mačke, bolje ih je izbjegavati ili pak smjestiti u one prostorije u koje mačka nema pristup.

Zumbul Zumbul (Foto: Shutterstock)

"Biljka ljubavi" koja cvjeta samo jednom i čisti zrak od toksina Tilandsija, biljka ljubavi Tilandsija, biljka ljubavi Tilandsija, biljka ljubavi +8 Tilandsija, biljka ljubavi

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju