Na repertoaru GK Žar ptica nalazi se i predstava "Zvižduk s Bukovca" nastala prema istoimenom kultnom romanu novinara i književnika Zvonimira Milčeca

Scena iz predstave Zvižduk s Bukovca Scena iz predstave "Zvižduk s Bukovca" kazališta Žar ptica Foto: GK Žar ptica
Gradsko kazalište Žar ptica prvo je uprizorilo legendarni roman novinara i književnika Zvonimira Milčeca "Zvižduk s Bukovca".

Milčec je najpoznatiji kroničar staroga i novoga Zagreba koji je u dječju književnost ušao 1975. godine upravo s tim romanom.

Na repertoaru GK Žar ptica nalazi se i predstava 'Zvižduk s Bukovca' nastala prema istoimenom kultnom romanu novinara i književnika Zvonimira Milčeca.

Priča je to o odrastanju i pustolovinama grupe dječaka s Bukovca, danas poznate zagrebačke četvrti, koja je u to vrijeme, poslije Drugog svjetskog rata, bila tek prigradsko naselje. Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo učenici su petog razreda koji su se prije svojih avantura uvijek sastajali na križanju Gornjeg Bukovca.

Temeljna odlika romana je nepatvorenost. U današnje doba kada se mnoga djela za djecu pišu po predvidljivim obrascima , Milčecov klasik iznenađuje iz stranice u stranicu svojom sirovom iskrenošću, začinjenom paprenim jezikom i zdravom političkom nekorektnošću. Njegovi dečki Giza, Bimbo, Truli, Kanta i Rolo, baš kao i ostali likovi, ispunjeni su životnošću i kao takvi duboko su se urezali u sjećanje brojnih generacija.

Namjera naše predstave je ostati što vjernija svijetu koji je Milčec u romanu opisao autentično, bez ikakvog osuvremenjivanja. Dečki današnjice imaju iste porive, motive i želje kao i dečki s Bukovca prije gotovo sedamdeset godina. Iako današnja djeca imaju sve više i više tehničkih pomagala i igračaka koje su učinile svijet digitalnim selom, užitak igre na užarenom asfaltu i dalje je nezamjenjiv, kazao je redatelj predstave Mario Kovač.

Predstava "Zvižduk s Bukovca" može se pogledati u zagrebačkom kazalištu Žar ptica 15. travnja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju