Tikvice su mnogima omiljeno ljetno povrće - one se mogu pirjati, peći, pržiti, ali i koristiti na domišljate načine. Kada su u sezoni kupiti se mogu po povoljnim cijenama te predstavljaju sjajnu bazu za fini i jeftini obrok.
Sljubite ih s umakom od rajčice, nešto češnjaka, luka i začina te servirajte s kuhanom tjesteninom. Riječ je ukusnom, jednostavnom i finom obroku koji se može napraviti za oko tri eura.
Recept je to i u koji možete dodati povrće iz hladnjaka koje se treba potrošiti - ubaciti možete i nešto paprika, naribane mrkve, patlidžana, gljive…što god imate na raspolaganju.
Ako želite smršavjeti:
U 100 grama nekuhane tjestenine naći ćete otprilike 360 kalorija. U istoj količini tikvica ima tek oko 17 kalorija. Želite li postići kalorijski deficit i smršavjeti, ali i dalje uživati u tjestenini pomiješajte ove dvije komponente.
Uz pomoć spiralizatora tikvice možete transformirati u niskokalorične rezance, kratko ih prepirjati na tavi te poslužiti s umakom po želji.
Ako ste ikada probali špagete od tikvica, onda sigurno znate da one nisu iznimno zasitne. Baš zato najbolje ih je pomiješati s kuhanom tjesteninom i uživati u zaokruženom obroku.
Umjesto, primjerice, 100 grama sušene tjestenine upotrijebite tek 50 grama, a ostatak nadomjestite s jednom do dvije spiralizirane tikvice. S ovim potezom niste izgubili mnogo na okusu, a povećali ste volumen obroka i uštedjeli oko 150 kalorija.
Želite li dodatno povećati zasitnost obroka, odaberite proteinske vrste tjestenine koje imaju viši udjel bjelančevina. No imajte na umu da su ove vrste tjestenine skuplje i da ćete tako povisiti ukupnu cijenu obroka.
Isprobajte i ove recepte s tikvicama: