Tikvice su mnogima omiljeno ljetno povrće - one se mogu pirjati, peći, pržiti, ali i koristiti na domišljate načine. Kada su u sezoni kupiti se mogu po povoljnim cijenama te predstavljaju sjajnu bazu za fini i jeftini obrok.
Sljubite ih s umakom od rajčice, nešto češnjaka, luka i začina te servirajte s kuhanom tjesteninom. Riječ je ukusnom, jednostavnom i finom obroku koji se može napraviti za oko tri eura.
Recept je to i u koji možete dodati povrće iz hladnjaka koje se treba potrošiti - ubaciti možete i nešto paprika, naribane mrkve, patlidžana, gljive…što god imate na raspolaganju.
Tjestenina s tikvicama - sastojci:
- 400 g umaka od rajčice
- 300 g špageta
- 2-3 tikvice
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 manji luk
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 čajna žličica sušenog bosiljka
- sol i papar po želji
- naribani parmezan za posluživanje
Tjestenina s tikvicama - priprema:
- Skuhajte tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju. Sačuvajte oko pola šalice tekućine u kojoj se kuhala tjestenina. Ostatak ocijedite i stavite sa strane.
- U isto vrijeme zagrijte maslinovo ulje u tavi i na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Pirjajte ga par minuta dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati još oko pola minute. Podlijte sve zajedno s umakom od rajčice. Posolite i popaprite. Dodajte i sušeni bosiljak.
- Kuhajte umak na štednjaku od 10 minuta da se sastojci povežu. Par minuta prije kraja u umak dodjate i ugrubo nasjeckane tikvice i pustite da omekšaju. Nemojte ih prekuhavati - bit će im dosta otprilike pet minuta u umaku.
- Kada ste zadovoljni s umakom, u njega umiješajte skuhanu tjesteninu. Ako je umak pregust, u njega dodajte i tekućinu od kuhanja tjestenine. Sve dobro promiješajte i poslužite. Ako na raspolaganju imate i nešto parmezana, pospite ga na vrh jela. Dobar tek!
Ako želite smršavjeti:
U 100 grama nekuhane tjestenine naći ćete otprilike 360 kalorija. U istoj količini tikvica ima tek oko 17 kalorija. Želite li postići kalorijski deficit i smršavjeti, ali i dalje uživati u tjestenini pomiješajte ove dvije komponente.
Uz pomoć spiralizatora tikvice možete transformirati u niskokalorične rezance, kratko ih prepirjati na tavi te poslužiti s umakom po želji.
Ako ste ikada probali špagete od tikvica, onda sigurno znate da one nisu iznimno zasitne. Baš zato najbolje ih je pomiješati s kuhanom tjesteninom i uživati u zaokruženom obroku.
Umjesto, primjerice, 100 grama sušene tjestenine upotrijebite tek 50 grama, a ostatak nadomjestite s jednom do dvije spiralizirane tikvice. S ovim potezom niste izgubili mnogo na okusu, a povećali ste volumen obroka i uštedjeli oko 150 kalorija.
Želite li dodatno povećati zasitnost obroka, odaberite proteinske vrste tjestenine koje imaju viši udjel bjelančevina. No imajte na umu da su ove vrste tjestenine skuplje i da ćete tako povisiti ukupnu cijenu obroka.
Isprobajte i ove recepte s tikvicama: