Nitko ne voli gubiti. Bez obzira igramo li društvenu igru s partnerom ili se natječemo za radno mjesto s kolegicom, svi žele pobijediti. Međutim, svi ne mogu pobijediti i uvijek će postojati pobjednici i gubitnici.

Kada se nađemo u poziciji gubitnika, bez obzira na to je li nas porazio suprug, prijateljica, kolegica, netko nepoznat...reakcija nerijetko bude durenje, ljutnja, gubljenje živaca pa i pokušaj uzvraćanja udarca.

Dio ovih reakcija gledali smo i u nedjelju navečer kada su gotovo svi engleski nogometni reprezentativci odmah nakon dodjele skidali srebrne medalje s vrata, nezadovoljni činjenicom da se nogomet nije vratio kući i da nisu postali europski prvaci.

Ako mislite da se vi, jedna odrasla osoba, ne možete naći u situaciji da se ne znate nositi s porazom, u krivu ste. Još jedna činjenica je da nitko ne može proći kroz život bez da bude poražen. Mnogi uspješni ljudi danas su tu gdje jesu jer su jednom bili gubitnici, a tu su činjenicu iskoristili kao motivaciju da budu bolji.

Naravno da u trenutku kada doživimo poraz nije uvijek lako ostati smiren i racionalan, međutim, postoje neke stvari kojih bi se bilo dobro prisjetiti idući put kada budete na strani poraženih. U nastavku pročitajte nekoliko tih savjeta koji će vam pomoći da dostajanstveno prihvatite poraz.

Emocionalna "izdaja": Kako shvatiti što se dogodilo i kako se oporaviti?

1. Prihvatite kako se osjećate

Poraz zna biti gadan, gorak osjećaj s kojim se teško nositi. Međutim, pokušajte ne biti previše oštri prema sebi. Ponekad se u životu nađemo na strani gubitinika, a toj situaciji najvažnije je za početak prihvatiti što se dogodilo i da je normalno da se osjećate kako se osjećate.

2. Čestitajte pobjedniku

Znamo, lakše je reći nego učiniti, ali nije i nemoguće. Budite veći čovjek od gubitnika koji se duri i iskreno čestitajte pobjedniku. Bilo da je riječ o igri, svađi, natjecanju, poslovnom (ne)uspjehu...nije se dogodio kraj svijeta. Velika je šansa i da će se takva situacija ponoviti, zato je bitno imati sportski duh i napraviti pravi korak, a u ovom slučaju to je čestitanje pobjedniku.

3. Poraz iskoristite kao vrijednu lekciju

Osoba koja ne samo da dostojanstveno prihvaća poraz, nego se iz njega trudi nešto naučiti je osoba koja u budućnosti može pobijediti u najvećim životnim bitkama. Ne dopustite porazu da porazi vas. Dakle, prihvatie poraz i naučite nešto novo iz njega te se trudite biti bolji.

Život je bitka, beskrajno putovanje u kojem se natječemo gotovo svaki dan. Izbor je na vama - s jedne strane možete pustiti negativnost, mržnju, ljutnju... da vam okupiraju život, a s druge strane možete ostati ljubazni, pozitivni i velikodušni bez obzira na sve.

Rastavljena majka nije jadna žena. Ona je hrabra žena. Žena borac. Žena koja iznova kreće. Poštujte je.

4. Ne tražite krivca

Najčešća igra kojom se gubitnik bavi je igra krivnje. Gubitak nečega u što ste se dali i srcem i tijelom nikome ne sjeda, a u jednom takvoj situaciji većina se odluči kriviti druge, umjesto suočiti se s porazom. Lakše je, naime, nekoga optužiti. Pokušajte preskočiti tu naviku i preuzmite odgovornost za svoje postupke. Fokusirajte se na situaciju, analizirajte je i pobrinite se da grešku poput te više ne ponovite.

5. Ne bježite od savjeta

Proces učenja nikad ne završava, bez obzira na godine. To vrijedi i kod poraza. Ako vam poraz pokuca na vrata, a taj poraz može biti neuspjeh na posulu, razvod braka, prekid prijateljstva, nemojte klonuti duhom. Pričajte s osobom koja je mudrija od vas, koja je možda već prošla ono što vi prolazite, s nekim tko se s istom situacijom nosi bolje od vas, razumije je bolje...Traženje vodstva, odnosno pomoći nije znak slabosti, nego želje za rastom.

Jeste li i vi jedna od njih? 10 znakova da ste osoba koja voli samu sebe

6. Ostanite pribrani

Iako biste najradnije vrištali na sav glas, u trenutku kada doživite poraz duboko udahnite i počnite odbrojavati od deset prema jedan. To bi vas trebalo barem malo umiriti i spasiti od poteza koje biste kasnije mogli požaliti. Zrelo se s nosite s porazom.

7. Ne odustajte

Samo zato što ste doživjeli praz, ne znači da trebate odustati. U životu dobivamo nove prilike, bitno je samo držati oči otvorenima. Pokušavajte dalje, učite na greškama, vratite se bolji i jači.