Udomljavanje ili kupnja pasa velika je odluka, pogotovo kad je poznato da pasmine imaju različite karakteristike. Otkrijte koja je pasmina najbolja za vas s obzirom na vaš karakter.

Galerija

1. Pekinezer

Možda izgleda slatko i milo, ali ova je pasmina iznimno samodopadna i samopouzdana. Pekinezer želi biti glavni u kući, pa će se nametati u svakoj situaciji. No budite uvjereni, počet će se ponašati pouzdano i dobro tek kad zadobijete njegovo povjerenje. Upravo zato ova je pasmina savršena za lidere, odnosno osobe koje imaju autoritet u svojoj okolini.

Pekinezer Foto: Shutterstock

2. Njemački ovčar

Teško je pronaći pasminu koja je odanija od njemačkog ovčara. Oni su inteligentni, zaštitnički nastrojeni i žele služiti svojem vlasniku najbolje što mogu. Njemački ovčari savršeno su društvo osobama koje se nose s mnogim odgovornostima te trebaju nekoga tko će podijeliti dio briga.

Njemački ovčar Foto: Shutterstock

3. Jack Russellov terijer

Jack Russellovi terijeri su pametni, ali svojeglavi psići koji se ponašaju po vlastitom nahođenju. Agilni su i imaju mnogo energije, pa se odlično uklapaju u obitelji s malom djecom.

Jack Russell terijer Foto: Shutterstock

4. Bigl

Biglovi su zaigrani i aktivni te su stalno u potrazi za novim pustolovinama. Ako ne pazite dobro na njih i ne posvećujete im mnogo pažnje, brzo će se naći u problemima. Bigl je odlična pasmina za samce koji uživaju u društvenim interakcijama.

Bigl Foto: Shutterstock

5. Korgi

Uvijek nasmiješena lica korgija otkrivaju da je ova pasmina duša svake zabave. Korgi je uvijek spreman za šetnju i igru. Štoviše, često imaju problema fokusirati se samo na jedan zadatak, pa ih treba držati na oku.

Pasmina korgi specifična je po zdepastom tijelu, kratkim nogama i licu nalik lisici - 6 Foto: Shutterstock

Ako niste tip koji olako pokazuje osjećaje, te se ugodnije osjeća s mačkama možda bi trebali razmisliti o pasmini chow chow.

6. Labrador retriver

Zovu ih idealnom pasminom za obitelji s djecom jer su iznimno topli, privrženi i empatični. No ovi veliki psi obožavaju biti stalno u pokretu – bez obzira na to planirate li otići na plažu, uspeti se na brdo ili prošetati svojim naseljem. Upravo zato ovo je savršena pasmina za sportske tipove.

Labrador retriver Foto: Shutterstock

7. Francuski buldog

Možda su mali rastom, ali zato imaju veliki karakter. Neka vas namršteno lice francuskog buldoga ne prevari – riječ je o vrlo prijateljskoj pasmini, ali s dozom tvrdoglavosti. Dobra su odluka za fleksibilne osobe koje se neće rasrditi kada shvate da je njihov ljubimac izgrizao omiljene cipele ili kauč čak i nakon tečaja odgoja i socijalizacije.

Francuski buldog Foto: Shutterstock

Učinit će sve: Deset pasmina s najjačim zaštitničkim instinktom prema vlasniku

8. Sibirski haski

Sibirski haski idealan je za one koji vole provoditi vrijeme na otvorenom – osobito ako je riječ o hladnijim predjelima s niskim temperaturama i mnogo snijega. Iako se smatraju dobrodušnim i poslušnim psima, mogu biti dominantni te zahtijevati mnogo pažnje.

Sibirski haski Foto: Shutterstock

9. Čau-čau

Čau-čau je iznimno suzdržana i sličnija mačkama nego psima. Na trenutke vam se može činiti kao da imaju glavu u oblacima, no to uopće nije istina. Inteligentni su, ali se drže po strani te ne zahtijevaju mnogo pažnje ili maženja.

Chow chow Foto: Shutterstock

10. Rodezijski gonič lavova

Ova pasmina obožava istraživati i ne boji se uprljati šapice. Ponekad su nestašni i ne boje se izdvojiti iz mase. Upravo zato rodezijski gonič lavova izvrstan je odabir za sportske tipove, ali i pojedince koji ne vole igrati po pravilima ostalih.

Rodezijski gonič lavova Foto: Shutterstock

Bez kihanja i suznih očiju: Deset najboljih pasmina pasa za alergičare

Nježni divovi: 10 pasmina koje su idealan odabir za obitelji s velikim dvorištem