Udomljavanje ili kupnja pasa je velika odluka, pogotovo kad je poznato da pasmine imaju različite karakteristike. Otkrijte koja je pasmina najbolja za vas s obzirom na vaš karakter

Galerija Chow chow spava Pekinezer Njemački ovčar +7 Jack Russell terijer

1. Pekinezer

Možda izgleda slatko i milo, ali ova pasmina je iznimno samodopadna i samopouzdana. Pekinezer želi biti 'glavni' u kući, pa će se nametati u svakoj situaciji. No budite uvjereni, počet će se ponašati pouzdano i dobro tek kad zadobijete njegovo povjerenje. Upravo zato ova je pasmina savršena za lidere, odnosno osobe koje imaju autoritet u svojoj okolini.

Pekinezer Pekinezer (Foto: Shutterstock)

2. Njemački ovčar

Teško je pronaći pasminu koja je odanija od njemačkog ovčara. Oni su inteligentni, zaštitnički nastrojeni i žele služiti svojem vlasniku najbolje što mogu. Savršeno su društvo osobama koje se nose s mnogim odgovornostima, te trebaju nekoga tko će podijeliti dio 'briga'.

Njemački ovčar Njemački ovčar (Foto: Shutterstock)

3. Jack Russellov terijer

Jack Russellovi terijeri su pametni, ali svojeglavi psići koji se ponašaju po vlastitom nahođenju. Agilni su i imaju mnogo energije, pa se odlično uklapaju u obitelji s malom djecom.

Jack Russell terijer Jack Russell terijer (Foto: Shutterstock)

4. Bigl

Biglovi su zaigrani i aktivni, te su stalno u potrazi za novim pustolovinama. Ako ne pazite dobro na njih i ne posvećujete im mnogo pažnje, brzo će se naći u problemima. Odlična su pasmina za samce koji uživaju u društvenim interakcijama.

Bigl Bigl (Foto: Shutterstock)

5. Korgi

Uvijek nasmiješena lica korgija otkrivaju da je ova pasmina 'duša' svake zabave. Uvijek su spremni za šetnju i igru. Štoviše, često puta imaju problema fokusirati se samo na jedan zadatak, pa ih treba držati na oku.

Pasmina korgi specifična je po zdepastom tijelu, kratkim nogama i licu nalik lisici - 6 Korgiji su vrlo zaigrani psići (Foto: Shutterstock)

Ako niste tip koji olako pokazuje osjećaje, te se ugodnije osjeća s mačkama možda bi trebali razmisliti o pasmini chow chow.

6. Labrador retriver

Zovu ih idealnom pasminom za obitelji s djecom, jer su iznimno topli, privrženi i empatični. No ovi veliki psi obožavaju biti stalno u pokretu – bez obzira planirate li otići na plažu, uspeti se na brdo ili prošetati svojim naseljem. Upravo zato ovo je savršena pasmina za sportske tipove.

Labrador retriver Labrador retriver idealna je pasmine za osobe koje su stalno u pokretu (Foto: Shutterstock)

7. Francuski buldog

Možda su mali rastom, ali zato imaju veliki karakter. Neka vas namršteno lice francuskog buldoga ne prevari – riječ je o vrlo prijateljskoj pasmini, ali s dozom tvrdoglavosti. Dobra su odluka za fleksibilne osobe koje se neće rasrditi kada shvate da je njihov ljubimac izgrizao omiljene cipele ili kauč čak i nakon tečaja odgoja i socijalizacije.

Francuski buldog Francuski buldog (Foto: Shutterstock)

Učinit će sve: Deset pasmina s najjačim zaštitničkim instinktom prema vlasniku Akita Njemački ovčar Pirenejski plannski pas +7 Rotvajler

8. Sibirski haski

Ova je pasmina idealna za ljude koji vole provoditi vrijeme na otvorenom – osobito ako je riječ o hladnijim predjelima s niskim temperaturama i mnogo snijega. Iako se smatraju dobrodušnim i poslušnim psima, mogu biti dominantni te zahtijevati mnogo pažnje.

Sibirski haski Sibirski haski (Foto: Shutterstock)

10 pasmina srednje veličine idealnih i za život u (malom) stanu Engleski baset Koker-španijel Bokser +7 Čau-čau

9. Chow chow

Ovo ja pasmina iznimno suzdržana i sličnija mačkama nego psima. Na trenutke vam se može činiti kao da imaju glavu 'u oblacima', no to uopće nije istina. Inteligentni su, ali se drže po strani, te ne zahtijevaju mnogo pažnje ili maženja.

Chow chow Chow chow (Foto: Shutterstock)

10. Rodezijski gonič lavova

Ova pasmina obožava istraživati, i ne boje se uprljati šapice. Ponekad su nestašni, i ne boje se izdvojiti iz mase. Upravo zato rodezijski gonič lavova je izvrstan odabir za sportske tipove, ali i pojedince koji ne vole igrati po pravilima ostalih.

Rodezijski gonič lavova Rodezijski gonič lavova (Foto: Shutterstock)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju