Lijepo je biti svjestan svoje pogreške i ispričati se drugima, ali prekomjerno ispričavanje može narušiti naše samopouzdanje, ostaviti dojam nesigurnosti i umanjiti našu vjerodostojnost.

Iako je važno prepoznati greške i ispričati se kada je potrebno, previše ispričavanja može postati štetno za nas i naše odnose. Zbog toga vam donosimo pet koraka koji će vam pomoći da se prestanete previše i nepotrebno ispričavati.

Svijest o tome kada se i zašto ispričavate 

Prvi je korak osvijestiti koliko se često i u kojim situacijama ispričavate. Ponekad kažemo "oprosti" iz navike, čak i kada nema stvarne potrebe za tim. Pokušajte voditi mentalni ili pisani dnevnik nekoliko dana kako biste pratili kada koristite tu riječ. Tako možete identificirati uzorke i shvatiti ispričavate li se u situacijama koje to ne zahtijevaju.

Procijenite je li isprika stvarno potrebna

Prije nego što se automatski ispričate, zastanite i zapitajte se: Zahtijeva lii ova situacija zaista ispriku? Ako niste učinili ništa pogrešno ili niste nekoga povrijedili, isprika možda nije potrebna. Na primjer, nije nužno ispričavati se što zauzimate prostor ili iznosite svoje mišljenje. Zapamtite da imate pravo biti prisutni i izraziti se bez osjećaja krivnje.

Koristite alternativne izraze

Umjesto automatskog ispričavanja, pokušajte koristiti alternativne fraze koje prenose vaše misli bez umanjivanja vaše vrijednosti. Na primjer, umjesto Oprosti što kasnim. možete reći: Hvala na strpljenju.

Tako ćete izbjeći nepotrebne isprike, a pritom zadržati ljubaznost. Umjesto Žao mi je što smetam., možete reći: Imam jedno pitanje, možete li mi pomoći?

Rad na samopouzdanju

Ljudi koji se prečesto ispričavaju često imaju problema s niskim samopouzdanjem. Radite na izgradnji svog samopouzdanja kako biste se osjećali sigurnije u vlastite postupke. Prakticiranje pozitivnih afirmacija, postavljanje granica i usredotočavanje na svoje uspjehe može vam pomoći da smanjite osjećaj krivnje i potrebu za stalnim isprikama.

Budite strpljivi sa sobom

Oslobađanje od navike prekomjernog ispričavanja zahtijeva vrijeme i svjesni napor. Nemojte se osjećati loše ako se uhvatite u prekomjernom ispričavanju – svaka promjena zahtijeva proces. Kada primijetite da ste se ispričali nepotrebno, umjesto da se krivite, prepoznajte to kao korak naprijed u procesu osvještavanja i promjene.

Prestanak prekomjernog ispričavanja ne znači da trebate postati bezosjećajni ili nepristojni, već se radi o tome da postanete svjesni svojih postupaka i izgradite zdraviji i pozitivniji odnos prema sebi i drugima. Kroz ove korake, možete naučiti kako biti ljubazni prema drugima, a istovremeno zadržati svoje dostojanstvo i samopouzdanje.

5 grešaka u komunikaciji zbog kojih isprika ne zvuči iskreno

Pet horoskopskih znakova koji najlakše opraštaju