Koristite li u kuhinji kumin (Cuminum cyminum)? Ta ljekovita biljka iz porodice štitarki upotrebljava se više od 4000 godina. Ima brojna ljekovita svojstva, pa ne čudi što se u starom Egiptu koristila kao lijek.
Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebice u Indiji, koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni dio indijskih curryja i brojnih drugih međunarodnih jela.
Točnije, u kulinarstvu se koriste sjemenke kumina koje imaju pikantan, sladak okus s natruhama gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umjerenim količinama.
U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela s grahom i slanutkom. Glavni razlog? Sprječava nadutost i vjetrove izazvane konzumacijom tih mahunarki. Oni će obavezno namočiti grah večer prije termičke obrade, a potom dodati malo kumina kod kuhinja.
Ako imate problema s nadutošću i vjetrovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata sjemenki kumina nekoliko puta dnevno, uz prethodnu konzultaciju s liječnikom.
Neka istraživanja pokazala su da sjemenke kumina stabiliziraju crijevnu floru i mogu pomoći u liječenju gastrointestinalnih poremećaja, sprječavaju rast loših i potiču rast dobrih bakterija.
Kumin se na hrvatskom tržištu može naći u specijaliziranim trgovinama začina ili trgovinama zdrave hrane u obliku sjemenki ili praha. Za vrećicu sjemenki kumina od 50 g trebat ćete izdvojiti oko 15 kuna, dok se mljeveni kumin može naći po cijeni od 25 kuna za 200 grama.
Isprobajte ova jela s grahom:
Dobar tek!