Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Vrijedi isprobati: Začin koji sprječava nadutost i vjetrove kada ga kuhate s grahom

15-05-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Koristite li u kuhinji kumin (Cuminum cyminum)? Ta ljekovita biljka iz porodice štitarki upotrebljava se više od 4000 godina. Ima brojna ljekovita svojstva, pa ne čudi što se u starom Egiptu koristila kao lijek.

Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebice u Indiji, koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni dio indijskih curryja i brojnih drugih međunarodnih jela.

U trendu Ulična moda u centru Zagreba - 15 I ženstvene čizme Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete MODNA INSPIRACIJA 15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete Znanost ima svoja mjerila ljepote Savršene proporcije Gotovo savršene crte lica: Slavna glumica proglašena najljepšom ženom svijeta po zlatnom rezu

Točnije, u kulinarstvu se koriste sjemenke kumina koje imaju pikantan, sladak okus s natruhama gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umjerenim količinama.

U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela s grahom i slanutkom. Glavni razlog? Sprječava nadutost i vjetrove izazvane konzumacijom tih mahunarki. Oni će obavezno namočiti grah večer prije termičke obrade, a potom dodati malo kumina kod kuhinja.

Ako imate problema s nadutošću i vjetrovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata sjemenki kumina nekoliko puta dnevno, uz prethodnu konzultaciju s liječnikom.

Neka istraživanja pokazala su da sjemenke kumina stabiliziraju crijevnu floru i mogu pomoći u liječenju gastrointestinalnih poremećaja, sprječavaju rast loših i potiču rast dobrih bakterija.

Kumin se na hrvatskom tržištu može naći u specijaliziranim trgovinama začina ili trgovinama zdrave hrane u obliku sjemenki ili praha. Za vrećicu sjemenki kumina od 50 g trebat ćete izdvojiti oko 15 kuna, dok se mljeveni kumin može naći po cijeni od 25 kuna za 200 grama.

Isprobajte ova jela s grahom:

Varivo od graha Prvomajski klasik: Recept za fino domaće varivo od graha

Slika nije dostupna Kremasta juha od graha koja uz nekoliko dodataka može zamijeniti kompletan ručak

Slika nije dostupna Ručak za 15-ak kuna: Recept za fine "burgere" koji pucaju od proteina

Dobar tek! 

Pročitaj još
Pročitaj još