Maline su pravo ljetno voće od kojeg smo u djetinjstvu redovito pili osvježavajući bezalkoholni napitak. Od tog se bobičastog voća i dalje može prirediti ukusno piće, ali sada u njega možemo dodati i koju kapljicu vina ili rakije te pretvoriti u krasan ljetni liker.
Sastojci za oko 1,5 l malinovca:
- 700 grama svježih malina
- 220 grama šećera
- 700 ml bijelog vina
- 330 ml votke (ili neke voćne rakije s 50 posto alkohola)
- 450 ml obične vode
Maline su osvježavajuće ljetno voće od koje se može pripremiti ukusan bezalkolni i alkoholni napitak.
Priprema malinovca:
- S gnječilicom za krumpir stisnite maline i šećer dok ne dobijete krutu smjesu. Pomiješajte zajedno maline i šećer, prekrijte krpom i pustite da smjesa odstoji sat vremena na sobnoj temperaturi.
- U smjesu dodajte vino, votku i vodu, pa sve zajedno stavite u bocu, koju treba dobro začepiti. Stavite bocu na tamno i hladno mjesto na tri dana. Svaki dan nekoliko puta protresite sadržaj boce.
- Procijedite tekućinu kroz fino cjedilo pa je ulijte u čistu posudu s poklopcem. Pustite da tako odstoji još tjedan dana.
- Kroz gazu procijedite dobiveni liker, stavite ga u staklenu bocu, i pustite da ''sazrije'' oko mjesec dana. Nakon toga ga možete služiti.
Isprobajte i ove recepte za domaće likere i sirupe: