Ako ste odrasli uz bakin sirup od malina, ovaj recept probudit će najljepše uspomene. A ako ga pripremate prvi put, vjerujte nam – zaljubit ćete se u prvi gutljaj.
Domaći sirup od malina pravo je ljetno blago – pun je okusa, bez konzervansa i savršeno se slaže s mineralnom vodom, ledom ili čak kao dodatak omiljenim koktelima.
Dobro operite maline pod mlazom hladne vode i ocijedite ih.
U velikom loncu prelijte maline vodom i stavite na srednje jaku vatru. Kada tekućina počne ključati, skidajte pjenu koja se stvara na površini.
Nakon 10 minuta kuhanja, procijedite smjesu kroz gusto sito ili gazu. Dobiveni sok vratite u lonac, a pulpu možete sačuvati za smoothieje ili kolače.
U procijeđeni sok dodajte šećer i limuntus. Promiješajte i ponovno stavite na vatru. Kuhajte dok ne zavri, uz stalno miješanje kako bi se šećer potpuno otopio.
Vrući sirup odmah ulijte u prethodno sterilizirane, tople i suhe staklenke ili boce. Čvrsto ih zatvorite i okrenite naopako. Ostavite da se potpuno ohlade.
Sirup poslužite razrijeđen hladnom vodom i s nekoliko kockica leda. Odličan je i kao dodatak ljetnim koktelima ili čak u preljevima za deserte.