Pečena patka u mnogim se hrvatskim mjestima tradicionalno priprema za ručak za prvi dan mjeseca studenog odnosno za blagdan Svih svetih.
Patka je masnija od purice ili piletine, ima vrlo karakterističnu aromu, a sjajno se sljubljuje s citrusnim voćem poput naranči. Prepolovljenu organsku naranču možete staviti u pticu tijekom pečenja kako biste mesu podarili dodatnu aromu i sočnost.
Narančin sok možete iscijediti i za premazivanje mesa, pomiješati ga s medom i/ili melasom te začinima po želji te ovom smjesom premazati pticu prije i tijekom pečenja.
Mi vam donosimo najjednostavniji recept za pečenu patku iz pećnice. Za patku od 2 kilograma bit će vam potrebno dva sata termičke obrade na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva. Imate li veću ili manju pticu, prilagodite vrijeme pečenja mesa.
Pečena patka - sastojci:
- 1 patka od 2 kg
- biljno ulje
- sol
- organska naranča
- povrće po želji
Pečena patka - priprema:
- Patku izvadite ih hladnjaka prije pečenja da dostigne sobnu temperaturu. Očistite je od iznutrica, a papirnatim ručnicima uklonite višak vode s površine patke.
- Patku lagano premažite biljnim uljem i dobro nasolite izvana i iznutra. U unutrašnjost patke stavite po želji i polovicu organske naranče.
- Pticu položite direktno na rešetku pećnice koju ste prethodno zagrijali na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Ispod patke stavite veliki lim za pečenje koji će skupljati masnoću koja će kapati iz patke tijekom termičke obrade, a koju poslije možete iskoristiti za začinjavanje mlinaca.
- U lim za pečenje možete staviti komade očišćenog luka, mrkve i drugog korijenastog povrće koje kasnije možete poslužiti kao prilog mesu.
- Pecite patku dva sata odnosno dok patka nije ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, kožica ne postane hrskava, a meso nije termički obrađeno do kraja.
- Ako niste sigurni je li ptica pečena, provjerite kuhinjskim termometrom. Patka je gotova kad meso dosegne temperaturu od oko 80 Celzijevih stupnjeva na najdebljem dijelu ptice.
- Poslužite patku s mlincima i salatom po želji.
Ako umjesto patke pečete piletinu, pročitajte savjete pomoću kojih će pile ispasti savršeno.
Ako niste ljubitelji patke, na dan Svih svetih možete isprobati i ove recepte:
Ako tražite ideje za desert nakon svečanog ručka, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Dobar tek!