Listopad je već tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke. Zato tijekom mjeseca ružičaste vrpce trebamo osvijestiti važnost preventivnih pregleda jer samo jedan pregled može spasiti život.

Bolest je to od koje u Hrvatskoj oboli svaka deseta žena. Na osmom je mjestu glavnih uzroka smrti kod žena, ali ima jednu olakotnu okolnost – šanse za izlječenje vrlo su velike ako se otkrije u ranoj fazi.

Ranu fazu najavljuje kvržica, a nju možemo otkriti vrlo lako, samopregledom koji traje kraće od pranja kose i nekih drugih svakodnevnih aktivnosti.

Čak od 60 do 80 posto žena kvržicu pronađe samostalno, pa mogu odmah alarmirati liječnika i što je moguće ranije krenuti u postupak liječenja ako je doista u pitanju rak dojke, dok nam statistika kaže da je rak dojke izlječiv u čak 99 posto slučajeva ako se otkrije na vrijeme!

S tom smo se mišlju prošetali centrom Zagreba i zamolili prolaznike da svojim dragim ženama poruče da obave redovite preventivne preglede, da obavljaju samopreglede i pronađu vrijeme za sebe i svoje zdravlje.

U videu pogledajte što su nam sve poručili prolaznici i neka poznata lica, poput Korane Gvozdić i Ismaela Ise – i poslušajte ih! Jer u životu nema ničeg vrjednijeg od zdravlja.

Što je najvažnije kod vaših dojki? 

Od prevencije do pobjede: Sve što moramo znati o raku dojke Protiv raka dojke ranim otkrivanjem: Koliko često obavljati samopregled i u kojem dijelu ciklusa? Majčina borba s rakom: "Moja je mama željela život. Biti na mojoj promociji, praviti knedle, šetati nasipom s tatom i upoznati moju djecu"