Cheesecake je najdraži kolač većini ljudi. Lagan, jednostavno se i brzo se sprema i možemo mu dodati koji god sastojak poželimo.
S druge strane, ako nas uhvati želja za nečim konkretnijim, sočnijim i puno slađim, kraljica kolača – baklava, uvijek je dobar izbor. Kreativnost je ključna u spremanju slastica, a food blogerica Irena, ima talent za spajanje nespojivog.
U nastavku vam donosimo recept za najinovativniji kolač do sada – baklava cheesecake.
Baklava Cheesecake – sastojci:
Sirup
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 100 g meda
- Sok jedne naranče ili pola limuna
Orašasti dio
- 200 g orašatih plodova ( po 50 g badema, oraha, lješnjaka i pistacija)
- po želji 50 g sušenih grožđica
- 1 žličica cimeta
- 4-5 žlica sirupa
Krema od sira
- 600 g krem sira
- 150 g šećera u prahu
- 120 g grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama
- 4 jaja
- 2 žlice soka od limuna
- 100 ml vrhnja za šlag
- 40 g gustina ili glatkog brašna
- Prstohvat soli
Dodatno
- 500 g kora za savijače
- 125 g otopljenog maslaca
Baklava cheesecake – priprema:
- Pripremite sirup. Pomiješajte sve sastojke za sirup. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.
- Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, sirup je tu samo malo da poveže smjesu.
- Pripremite kremu od sira. Smiksajte krem sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.
Postupak slaganja:
- Kalup za torte promjera 24cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.
- Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro ju premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.
- Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.
- Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.
Postupak pečenja:
- Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Ubacite tortu u pećnicu i pecite oko 55 minuta do sat vremena. Kad je pečena, ugasite pećnicu, a tortu ostavite unutra sa malo otvorenim vratima nekih 10-20 minuta.
- Izvadite tortu, prelijte ju vruću hladnim sirupom, po vrhu i rubovima. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u hladnjak preko noći.
Inovativni i baš posebni recept s nama je podijelila Irena s bloga Pregacha. U nastavku pronađite još slatkih recepata koji će bližnjima izmamiti osmijeh na lice.
Dobar tek!