Mascarpone je kremasti talijanski sir koji se koristi u mnogim jelima, od popularnih deserata poput tiramisua do raznih jela s tjesteninom.

Iako se u trgovinama može naći po prilično visokim cijenama, s nekoliko jednostavnih sastojaka i malo strpljenja, možete ga napraviti doma.

Savjeti: 

  • Ako želite da mascarpone bude gušći, možete ga ostaviti u hladnjaku duže, kako bi se višak tekućine još više iscijedio.
  • Ako ste ljubitelji jačih okusa, možete dodati malo soli za dodatnu dubinu okusa.
  • Taj recept možete prilagoditi prema količini koju želite pripremiti, samo pazite na omjer vrhnja i kiseline.
  • Umjesto limuna, možete koristiti i ocat, ali preporuka je koristiti limunov sok jer je okus puno blaži i ugodniji.
     

Mascarpone tako dobro ide uz piškote. Provjerite kako možete doma napraviti i ove popularne keksiće.

U nastavku možete pronaći recepte u kojima možete iskoristiti domaći mascarpone. Ako tražite još ideja za kremaste slastice, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Domaći mascarpone Foto: Shutterstock

Brzo se priprema, još brže nestaje: Recept za kolač koji podsjeća na voćni tiramisu Sve divote u jednom kolaču: Donosimo recept za tiramisu brownie Kremaste i mekane: Tiramisu palačinke moderniji su zaokret talijanskog klasika Recept za tiramisu s jagodama koji se brzo priprema i još brže nestane s tanjura Recept za ljetni kolač u kojem puno duže uživamo nego što ga pripremamo Tiramisu od limuna: Najlakši recept za ljetnu verziju prefinog kolača

Dobar tek!