Jedan od najfinijih dodataka desertima je umak od vanilije, kremast i bogatog okusa, savršen uz voće, palačinke, kolače ili čak kao preljev za sladoled.

U nastavku donosimo jednostavan recept za klasični umak od vanilije koji će postati nezaobilazan dio vaše slatke kuhinje.

Umak od vanilije - sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 100 g šećera
  • 1 štapić vanilije (ili 1 žličica ekstrakta vanilije)
  • 1 žlica gustina

Umak od vanilije - priprema:

  1. U lončiću zagrijte mlijeko i dodajte štapić vanilije kojeg ste prerezali po dužini. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga kasnije, u ohlađeni umak.
  2. U posebnoj posudi pjenjačom izmiješajte žumanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte gustin i dobro promiješajte kako ne bi bilo grudica.
  3. Kada mlijeko zahuka, maknite ga s vatre i polako ulijte u smjesu od žumanjaka uz stalno miješanje. Ova tehnika spriječit će da se žumanjci zgrušaju.
  4. Smjesu vratite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se umak ne zgusne. Pazite da ne zakuha, jer bi se umak mogao zgrušati.
  5. Kad postigne željenu gustoću, maknite umak s vatre i procijedite ga kroz fino cjedilo kako bi bio potpuno gladak. Ako koristite ekstrakt vanilije, dodajte ga sada i promiješajte.
  6. Umak ohladite i poslužite topao ili hladan uz omiljene deserte.

Ovako pripremljeni recept možete poslužiti uz brojne kolače, kao što je domaća bavarska štrudla s jabukama, a ako pravite palačinke mekane kao duša, umak će ih dodatno obogatiti. 

Ako tražite recepte za kolače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu, a u nastavku pronađite još recepata koje možete poslužiti uz ovaj umak. 

Krafne od samo tri sastojka, a nijedan nije kvasac? Probajte ove mini slastice od banane Recept za bavarsku štrudlu od jabuka s posebnim dodatkom koji daje ekstra sočnost Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo Brza i slasna: Recept za savijaču sa šljivama zbog koje ćete još više žaliti za ljetom Zaboravite na austrijske: Slasne germknedle meke kao duša kojima ćete teško odoljeti

Dobar tek!