Krafne su u našim mislima i srcima već neko vrijeme. A jednako tako često i u želucima.

I dok ćemo se vjerojatno svi složiti oko toga da ništa ne može zamijeniti onu klasičnu krafnu, jednostavno moramo pojesti barem nekoliko takvih da bi veljača bila točno onakva kakva bi trebala biti, balans je ipak ključan u svemu pa tako i u našoj ljubavi prema krafnama.

Zato je ponekad dobro zamijeniti one tradicionalno rađene krafne nečim malo zdravijim i nutritivno bogatijim, a opet tako neodoljivim i ukusnim.

Jedan od takvih zanimljivih recepata su i ove mini krafne s bananom. Za njih će vam biti potrebna samo tri sastojka, nijedan od njih nisu kvasac, bijelo brašno, jaja i maslac, a rezultat će biti mekane, pahuljaste i lagane poslastice koje se tope u ustima, ne ostavljaju pretežak osjećaj zasićenosti šećerom jer slatkoća u njima dolazi uglavnom iz prirodnih šećera banane.

Možete ih pokušati i peći u pećnici ili fritezi na vrući zrak ako želite još zdraviju verziju, ali ipak vam preporučujemo dobro staro klasično prženje – drugi načini obrade neće dati tako laganu, prozračnu i primamljivu teksturu.

Idealne su i za sve koji nemaju strpljenja za izradu klasičnih krafni jer se rade puno brže i na vašemu će stolu začas biti ove ukusne slastice.

Sastojci za krafne od banane

Mjere su za devet krafnica. 

  • 60 grama integralnog pšeničnog brašna
  • 3.5 grama praška za pecivo
  • 88 grama pirea od zrele banane (otprilike jedna banana srednje veličine)
  • suncokretovo ulje za prženje

Priprema krafni od banane

  1. U posudu za pečenje ulijte ulja toliko da dođe do visine od pet centimetara. Zagrijte ga na srednju temperaturu (između 170 i 175°C).
  2. U srednje veliku posudu za miješanje dodajte brašno i prašak za pecivo. Miješajte dok se ne ujednači.
  3. Dodajte pire od banane. Miješajte špatulom dok se banana ne sjedini s brašnom. Tijesto bi trebalo biti ljepljivo.
  4. Nakon što je ulje doseglo odgovarajuću temperaturu, zagrabite tijesto u količini od dvije čajne žličice (pomažite si još jednom žlicom) i lagano ga spustite direktno u zagrijano ulje.
  5. Ponavljajte postupak dok ne potrošite cijelu smjesu. Ako nemate dovoljno veliku posudu da stanu sve odjednom, možete pržiti u dvije ture.
  6. Krafne će isplivati na površinu pa stavljajte samo onoliko krafni koliko može stati na površinu. Ako krafna potone i zalijepi se za dno posude, oslobodite je s dna.
  7. Pecite krafne dok obje strane ne porumene, okrećući ih do pola.
  8. Izvadite ih iz ulja i stavite na tanjur obložen papirnatim ručnikom koji će upiti više ulja.
  9. Kada krafne više nisu prevruće na dodir, možete ih posuti šećerom ili preliti omiljenim preljevom. Možete ih ostaviti i bez ičega, same po sebi bit će dovoljno ukusne.

Krafnice od banane Krafnice od banane (Foto: Shutterstock)

Ako se ipak odlučite za pripremu klasičnih krafni, a muče vas pitanja poput kako na njima dobiti savršen prsten, trebate li aktivirati i suhi kvasac i ostalih deset najčešćih nedoumica, i za to imamo provjerene trikove.

U nastavku pronađite još recepata za omiljene krafne i njihove izvedenice. 

Krafne s punjenjem od slastičarske kreme prema receptu Kristine Štrige Najbolji recept za krafne s nadjevom od slastičarske kreme ili karamele

Džin-tonik krafne Džin-tonik krafne: Recept za slasticu koja će oduševiti ljubitelje omiljenog pića

Krafnasti jastučići Brzi recept za fine jastučiće od prženog tijesta koji će dostojno zamjeniti krafne

Krafne iz pećnice Najlakši recept za krafne iz pećnice mekane poput oblačka

Maritozzi krafne Nemasne krafne s bogatim punjenjem gotove puno brže od klasičnih

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju