Domaća karamela tako dobro paše uz razne slastice, palačinke, sladoled – ali i na žlicu, a za pripremu su potrebna samo tri sastojka.
U nastavku vam donosim recept za domaću karamelu, a ovaj su recept mnogi opisali kao najbolji na internetu, čemu svjedoči i video koji nam izaziva zazubice već na prvi pogled. U nastavku možete pronaći recept, spremite ga za nadolazeće blagdane.
Domaća karamela – sastojci:
- 200 g šećera
- 60 g maslaca sobne temperature
- 120 ml slatkog vrhnja
Domaća karamela – priprema:
- Prvo karamelizirajte šećer. U veliki lonac s debelim dnom stavite šećer na srednje jaku vatru. Budite strpljivi. Nakon nekog vremena vidjet ćete male kristale, tada neprestano miješajte sve dok se šećer sasvim ne otopiti.
- Maknite s vatre i dodajte maslac pa sve dobro promiješajte.
- Dodajte i vrhnje pa nastavite miješati sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu nalik na tekuće zlato.
- Ostavite neka se sasvim ohladi pa stavite u staklenku.
Savjet: Za još bolji okus, dodajte i prstohvat soli.
Ovako pripremljenu karamelu možete dodati u razne slastice, primjerice, u torte od sira, možete preliti kolač od jabuka ili pak štrudlu od jabuka, a odlično pašu i kao preljev za palačinke mekane kao duša.
Ako tražite ideje za tradicionalne recepte, pite, savijače i torte, inspirirajte se našim popisom od 100 slatki recepata na jednom mjestu, a u nastavku možete pronači još recepata s kojima možete dovršiti kolače.
Dobar tek!