"E, ovo je pravi kolač!", jedan je od komentara ispod fotografije genijalnog Gabrijelinog kolača koji je na svom Instagramu objavila food blogerica Marijana iz Trogira.
Zaboravljeni recept za Gabrijeline kocke pravo je savršenstvo, ističe nam Marijana i napominje da je to jedan od najpopularnijih kolača na njezinom profilu. Krasi ga slasna krema i hrskave beze kore, a postupak izrade je podosta jednostavan.
U nastavku pronađite recept koji će zasladiti cijelu vaš dan, a bližnjima staviti osmijeh na lice.
Gabrijeline kocke – sastojci:
Za kore
- 5 bjelanjaka
- 250 g šećera
- 100 g mljevenih oraha
- 20 g krušnih mrvica
Za kremu
- 5 žumanjaka
- 150 g šećera
- 60 g gustina
- 250 ml mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 250 g maslaca
Gabrijeline kocke – priprema:
- Bjelanjke istući u šaum, dodavati šećer i miksati desetak minuta. Špatulom umiješati orahe i mrvice pa staviti na papirom za pečenje obložen pleh. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
- Ohladiti i prerezati po pola, tako da dobijemo dvije tanje kore.
- Pripremiti kremu. Izmiješati žumanjke, šećer i gustin pa dodati prokuhalom mlijeku. Kuhati na laganoj vatri uz neprestano miješanje sve dok se ne zgusne.
- Ohladiti pa dobro izmiksati kremu. U posebnoj zdjeli izmiksati maslac pa spojiti maslac i kremu.
- Staviti donju koru, rasporediti kremom pa preklopiti gornjom korom. Posuti šećerom u prahu.
Recept za Gabrijelinu tortu s nama je podijelila Marijana iz Trogira. Njezine slastice možete pronaći na Instagram profilu Mare, a u nastavku se inspirirajte s još slatkih delicija.
Dobar tek!