Ako volite egozotičniju kuhinju, iako je ovdje riječ o vrlo blagom okusu, tada morate probati humus. Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka.

Sastojci za humus:

  • 2 žlice sezama
  • 100 ml vode u kojoj se kuhao slanutak
  • 200 g kuhanog slanutka
  • 2-3 žlice limunova soka
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 ml maslinova ulja
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • ½ žličice mljevenog papra

Humus - priprema: 

  1. Sezam kratko popecite u tavi bez masnoće pa pola količine sameljite u električnoj sjeckalici.
  2. Vodu od slanutka, u koju ste dodali malo soli, kratko prokuhajte i malo ohladite.
  3. Slanutak, zajedno s vodom, limunovim sokom i češnjakom, usitnite u električnoj sjeckalici da dobijete glatku masu.
  4. Umiješajte maslinovo ulje, peršin, papar i mljeveni sezam.
  5. Pripremljeni namaz stavite u hladnjak i ostavite da se dobro ohladi.

Savjet:

  • Slanutak namočite u vodi dan ranije, a zatim ga skuhajte
  • Poslužite na zapečenom kruhu i pospite sjemenkama sezama ili nasjeckanim crnim maslinama

Inspirirajte se i ostalim receptima sa slanutkom:

Recept za sendvič toliko zasitan da će zamijeniti ručak Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa Danas ne kuhamo ni pod razno: Brzi recept za proteinski zamotuljak od samo 10-ak kuna Barkice od batata: Zdravi obrok koji ćete uspjeti "prodati" i djeci Salata puna proteina za manje od 10 kuna