Pileće nogice baš su zapostavljena namirnica, ali diljem svijeta one su zapravo prava delicija. Iako kod nas nisu tako popularne, odlična su baza za zdrave, ukusne i hranjive juhe koje griju dušu i tijelo i čuvaju naše zdravlje.
Pileće nogice sastoje se od kože i tetiva, a njihovim dugim iskuhavanjem nastaje želatinasta juha ili pak temeljac, koji može poslužiti za oplemenjivanje raznih jela, kao što su variva, rižota i umaci.
Kad kuhamo pileću juhu, obično biramo kosti i neke druge dijelove pileta, ali manje je poznato da esencija okusa zapravo stanuje u pilećim nogicama.
Zašto su dobre pileće nogice?
Osim toga, poznate su po velikom udjelu kolagena, proteina koji pomaže u održavanju strukture kože, kostiju, zglobova i vezivnog tkiva.
Konzumacija hrane bogate kolagenom može poboljšati zdravlje zglobova i elastičnost kože.
Bez obzira na to volite li jesti pileće nogice, uvijek možete pripremiti bogatu juhu koja tako dobro paše u hladnijim danima. U nastavku možete pronaći recept.
Juha od pilećih nogica – sastojci:
- 1 kg pilećih nogica
- 2 litre vode
- povrće po želji (mrkva, korijen celera, peršin, luk, češnjak, kelj…)
- sol, papar, mješavina začina
- domaći rezanci (ili neka druga tjestenina koju ćete zakuhati u juhu)
Juha od pilećih nogica - priprema:
- Pileće nogice dobro očistite i odrežite nokte pa očistite i povrće.
- U duboki lonac s hladnom vodom stavite nogice, povrće i začine.
- Prvo kuhajte na jakoj vatri – sve dok voda ne zakuha.
- U međuvremenu će se napraviti pjena, koju trebate ukloniti ako želite bistru juhu.
- Nakon što je voda zakuhala, smanjite vatru (neka vatra tek tinja) pa poklopite kako voda ne bi isparila.
- Kuhajte poklopljeno, na laganoj vatri, oko tri sata.
- Nakon tri sata procijedite juhu pa ukuhajte rezance, knedle, trgance ili neki drugi dodatak. Povrće narežite pa vratite u juhu ili ga poslužite kao prilog.
- Dodatno začinite po želji.
Savjet: Nemojte ukuhati tjesteninu u cijelu količinu juhe, već želatinastu smjesu možete spremiti u kalup za led, staviti u zamrzivač pa, po potrebi, dodavati drugim jelima.
Juhu u koju niste zakuhali tjesteninu možete spremiti i u staklenu bocu i tako čuvati nekoliko dana u hladnjaku pa zakuhati tjesteninu po potrebi.
Provjerite i naš recept za juhu od kostiju, a u nastavku možete pronaći još ukusnih recepata za juhe koje krijepe.
Dobar tek!