Donosimo vam recept za praline po uzoru na čuvene Mozart kugle iz Salzburga koje će se svidjeti svim ljubiteljima čokolade, pistacije i marcipana. Dobar tek!
Sastojci za 30-ak kuglica:
500 g marcipana
100 g pistacije (nezasoljene)
100 g čokoladnog namaza po želji
150 g tamne čokolade
4 žlice vrhnja za šlag
PRIPREMA KUGLICA:
1. Otprilike sat vremena prije pripreme kuglica čokoladni namaz stavite u plastičnu posudicu pa zatim zamrznite.
2. Pistaciju sameljite nasitno.
3. Rukama malo razradite marcipan pa u njega umiješajte mljevenu pistaciju. Mijesite dok ne dobijete čvrstu i glatku smjesu.
4. Rukama oblikujte manje kuglice, položite ih na pladanj i potom stavite u hladnjak na 15 minuta da se malo ohlade.
5. U svakoj kuglici napravite palcem malu rupicu, u nju stavite malo smrznutog čokoladnog namaza i potom prstima opet zatvorite kuglicu pomoću marcipana i oblikujte je.
6. Kada napunite sve kuglice, stavite ih u zamrzivač na sat vremena.
7. Tamnu čokoladu natrgajte na kockice i stavite u posudu, prelijte vrhnjem pa potom rastopite na pari ili laganoj vatri uz miješanje. Pustite da se malo ohladi.
8. Uzmite jedan štapić za ražnjić, na njega nabodite kuglicu koju ćete potom uroniti u čokoladu i zatim pomoću drugog štapića položiti na pladanj obložen masnim papirom za pečenje ili rešetku. Kuglice stavite u frižider na hlađenje sve dok se čokolada ne stisne.
9. Ohlađene i stisnute kuglice možete staviti u male ukrasne papirnate kalupe za praline.
10. Kuglice obavezno držite u hladnjaku.