Mozart kuglice - sastojci:
- 500 g marcipana
- 100 g pistacije (nezasoljene)
- 100 g čokoladnog namaza po želji
- 150 g tamne čokolade
- 4 žlice vrhnja za šlag
Mozart kuglice - priprema:
- Otprilike sat vremena prije pripreme kuglica čokoladni namaz stavite u plastičnu posudicu pa zatim zamrznite.
- Pistaciju sameljite nasitno.
- Rukama malo razradite marcipan pa u njega umiješajte mljevenu pistaciju. Mijesite dok ne dobijete čvrstu i glatku smjesu.
- Rukama oblikujte manje kuglice, položite ih na pladanj i potom stavite u hladnjak na 15 minuta da se malo ohlade.
- U svakoj kuglici napravite palcem malu rupicu, u nju stavite malo smrznutog čokoladnog namaza i potom prstima opet zatvorite kuglicu pomoću marcipana i oblikujte je.
- Kada napunite sve kuglice, stavite ih u zamrzivač na sat vremena.
- Tamnu čokoladu natrgajte na kockice i stavite u posudu, prelijte vrhnjem pa potom rastopite na pari ili laganoj vatri uz miješanje. Pustite da se malo ohladi.
- Uzmite jedan štapić za ražnjić, na njega nabodite kuglicu koju ćete potom uroniti u čokoladu i zatim pomoću drugog štapića položiti na pladanj obložen masnim papirom za pečenje ili rešetku. Kuglice stavite u frižider na hlađenje sve dok se čokolada ne stisne.
- Ohlađene i stisnute kuglice možete staviti u male ukrasne papirnate kalupe za praline.
- Kuglice obavezno držite u hladnjaku.
U ove kuglice možete dodati i domaću kremu od pistacija.
Ako tražite još ideja za sitne kolače, klasične torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu, a u nastavku provjerite naše recepte za druge slatke kuglice.
Dobar tek!
Čokoladne kugle od pistacija i marcipana (arhivska fotografija) (Foto: Getty Images)