Pistacije su mnogima omiljena grickalica, a najveći ljubitelji koriste ih i za pripremu raznih jela i deserata. Jedan od njih je i ukusni kuglof s pistacijama. Recept za ovaj aromatični desert donosimo vam u nastavku.

Sastojci za kuglof s pistacijama:

  • 6 jaja
  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 300 g oštrog brašna
  • 200 ml mlaćenice
  • 150 g mljevenih pistacija
  • 100 g mljevenih badema
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • malo maslaca i brašna za kalup

Sastojci za glazuru:

  • 100 grama šećera u prahu
  • 5 velikih žlica limunova soka

Kuglof s pistacijama Foto: Profimedia

Priprema kuglofa s pistacijama:

  1. Namastite kalup za kuglof i pospite ga brašnom. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Brašno, mljevene pistacije, bademe i prašak za pecivo pomiješajte u zasebnoj zdjeli.
  2. Maslac omekšao na sobnoj temperaturi dobro umutite sa šećerom. Nakon toga dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro promiksajte nakon svakog. Zatim dodajte mlaćenicu. Naposljetku naizmjenično u smjesu dodajte mješavinu brašna i tučeni snijeg od bjelanjaka.
  3. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 50 minuta. Nakon pečenja, kolač ostavite da se kratko ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite na metalnu rešetku da se do kraja ohladi.
  4. Pripremite glazuru. Šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom dok ne dobijete lijepu i glatku smjesu. Kada je kuglof hladan, prelijte ga glazurom, ukrasite sjeckanim pistacijama i ružinim laticama.

Ako tražite ideje za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Inspirirajte se ostalim receptima s pistacijama: Imamo recept za domaći namaz od pistacija Tope se u ustima: Rolice s kremom od pistacija koje mame i izgledom i okusom Tri leće s pistacijom: Recept za kolač koji nazivaju najsočnijim na svijetu Čudo koliko je dobar! Domaći sladoled od pistacije i maline za koji vam ne treba aparat Pistacija, maline i plazma: Recept za tortu koja bi vam lako mogla postati nova omiljena