Kuglof s pistacijama: Recept za prefini desert koji se jede do zadnje mrvice
09. listopada 2021
Piše
Zadovoljna.hr
Kuglof s pistacijama (Foto: Profimedia)
Pistacije su mnogima omiljena grickalica, a najveći ljubitelji koriste ih i za pripremu raznih jela i deserata. Jedan od njih je i ukusni kuglof s pistacijama. Recept za ovaj aromatični desert donosimo vam u nastavku.
Sastojci za kuglof s pistacijama:
6 jaja
200 g maslaca
200 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
300 g oštrog brašna
200 ml mlaćenice
150 g mljevenih pistacija
100 g mljevenih badema
½ vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
malo maslaca i brašna za kalup
Sastojci za glazuru:
100 grama šećera u prahu
5 velikih žlica limunova soka
Kuglof s pistacijama (Foto: Profimedia)
Priprema kuglofa s pistacijama:
Namastite kalup za kuglof i pospite ga brašnom. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Brašno, mljevene pistacije, bademe i prašak za pecivo pomiješajte u zasebnoj zdjeli.
Maslac omekšao na sobnoj temperaturi dobro umutite sa šećerom. Nakon toga dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro promiksajte nakon svakog. Zatim dodajte mlaćenicu. Naposljetku naizmjenično u smjesu dodajte mješavinu brašna i tučeni snijeg od bjelanjaka.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 50 minuta. Nakon pečenja, kolač ostavite da se kratko ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite na metalnu rešetku da se do kraja ohladi.
Pripremite glazuru. Šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom dok ne dobijete lijepu i glatku smjesu. Kada je kuglof hladan, prelijte ga glazurom, ukrasite sjeckanim pistacijama i ružinim laticama.
Ako tražite ideje za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.