Pistacije su mnogima omiljena grickalica, a najveći ljubitelji koriste ih i za pripremu raznih jela i deserata. Jedan od njih je i ukusni kuglof s pistacijama. Recept za ovaj aromatični desert donosimo vam u nastavku.

SASTOJCI ZA KUGLOF S PISTACIJAMA:

- 6 jaja
- 200 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 300 g oštrog brašna
- 200 ml mlaćenice
- 150 g mljevenih pistacija
- 100 g mljevenih badema
- ½ vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- malo maslaca i brašna za kalup

SASTOJCI ZA GLAZURU:

- 100 grama šećera u prahu
- 5 velikih žlica limunova soka

Slika nije dostupna Gotov u trenu: Recept za Granićev kolač koji mogu napraviti i početnici

Žute štangice Žute štangice: Recept za starinski kolač kojem ljubitelji oraha ne mogu odoljeti

PRIPREMA KUGLOFA S PISTACIJAMA:

1. Namastite kalup za kuglof i pospite ga brašnom. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Brašno, mljevene pistacije, bademe i prašak za pecivo pomiješajte u zasebnoj zdjeli.

2. Maslac omekšao na sobnoj temperaturi dobro umutite sa šećerom. Nakon toga dodajte jedan po jedan žumanjak i dobro promiksajte nakon svakog. Zatim dodajte mlaćenicu. Naposljetku naizmjenično u smjesu dodajte mješavinu brašna i tučeni snijeg od bjelanjaka.

3. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 50 minuta. Nakon pečenja, kolač ostavite da se kratko ohladi u kalupu, a zatim ga izvadite na metalnu rešetku da se do kraja ohladi.

4. Pripremite glazuru. Šećer u prahu pomiješajte s limunovim sokom dok ne dobijete lijepu i glatku smjesu. Kada je kuglof hladan, prelijte ga glazurom, ukrasite sjeckanim pistacijama i ružinim laticama.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju