Šunka je svinjski but obrađen na različite načine, dimljeni i usoljeni obično se priprema za uskrsnju trpezu. Iako postoje brojni načini njegove pripreme kod nas najpopularniji je kuhanje mesa na kosti u vodi s dodatkom minimalnih začina.

Kuhana šunka - sastojci:

  • šunka
  • lovorov list
  • svježi peršin

Kuhanje šunke - postupak:

  • Dan prije pripreme točnije 24 sata ranije šunku stavite u hladnu vodu koja će iz nje izvući višak soli. Šunku zarolajte, povežite je sa špagom kako bi zadržala svoj oblik, blanširajte je u malo vode te je nakon kratkog vremena stavite u novi lonac s hladnom vodom u koji ste stavili lovorov list i peršin.
  • Nakon toga šunku kuhajte računajući kako je ½ sata kuhanja potrebno po kilogramu šunke. Kada je šunka gotova, omotajte je aluminijskom folijom i pritisnite težim predmetom kako bi zadržala svoju formu koja će spriječiti da se meso raspadne prilikom rezanja.
  • Najmanje tri sata šunku ostavite da odstoji i nakon toga je režite na tanke kriške, poslužite uz hren, mladi luk i rotkvice.

 Inspirirajte se s receptima sa šunkom:

Za pola sata pripremite najfiniju lisnatu savijaču sa šunkom i sirom Šunka u kruhu: Donosimo recept za blagdanski klasik u mekanom ruhu Brzi pužići sa sirom i šunkom: Recept za slasno pecivo koje odmah nestaje s tanjura Slana pita sa šunkom i mladim lukom jednako je ukusna topla i hladna Uskrsni specijalitet: Recept za pečenu glaziranu šunku

Dobar tek!